Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Tóásó Elődre nem vonatkozik a közkegyelem

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Közkegyelmet és amnesztiát hirdetett Evo Morales bolíviai államfő azok számára, akiket "kisebb súlyú" bűncselekményekért börtönöztek be, de ez az intézkedés nem vonatkozik a "terrorista" tevékenységgel vádoltakra, így Tóásó Elődre sem - derül ki a csütörtöki bolíviai sajtó tudósításaiból.

Az államfő annak nyomán határozott erről, hogy augusztus 23-án harminchárom ember vesztette életét Santa Cruz Palmasola börtönében a rabok két csoportja között kirobbant, tragikusan végződött verekedés és tűzvész következtében.

Morales - mint idézik őt a hírközlő eszközök - ennek az esetnek a nyomán határozta el magát arra, hogy sürgős megoldást keressen a mostoha börtönviszonyokra, aminek részben az igazságszolgáltatás lassúsága is az oka. Tíz fogolyból nyolcnak az ügyében még nem született ítélet, s vannak olyanok, akik húsz év óta rács mögött vannak jogerős ítélet nélkül.

"Nem nagyon ismertem az igazságszolgáltatásnak ezt a vonatkozását. Sajnos olyan dolgoknak kell történniük, mint ami Palmasolában történt, hogy tájékozódhassak e témában. El kell ismerni a hatóságoknak ezt a súlyos hibáját" - mondta Morales.

Az elnöki rendelet - amelyet a parlamentnek utólag még jóvá kell hagynia - közkegyelemben és amnesztiában részesíti a bebörtönzöttek adott kategóriáit.

Az ABI és az ANF bolíviai hírportál, valamint az El Deber Santa Cruz-i napilap és több más újság szerint közkegyelemben vagy amnesztiában azok részesülnek majd, akiket legfeljebb nyolc évi elzárásra ítéltek "kisebb súlyú" bűnökért. Vonatkozhat az idős emberekre, a huszonöt évnél fiatalabbakra, a súlyos betegekre, a súlyosan fogyatékosokra, illetve olyan szülőkre, akik tizenkét esztendősnél fiatalabb gyermekeikkel kénytelenek együtt lenni a börtönben (Bolíviában ezt megengedi a törvény). Kedvezményezettjei lehetnek az intézkedésnek azok az előzetes letartóztatásban lévő személyek, akiknek a pere már négy éve húzódik bármiféle eredmény nélkül.

A rendelkezés hatálya ugyanakkor nem terjed ki azokra a vádlottakra vagy elítéltekre, akiket gyilkosság, kiskorúak elleni erőszak, hazaárulás kémkedés, emberkereskedelem, terrorizmus, szeparatizmus, sikkasztás, korrupció, valamint kábítószer-csempészet miatt vonnak vagy vontak büntetőjogi felelősségre. Ennek értelmében a magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Előd és vádlott-társai - akik ellen "terrorizmus" vádjával folyik per - nem vonatkozik az elnök kegyelmi rendelete.

Más kérdés, hogy Tóásót és a horvát-bolíviai állampolgár Mario Tadicot immár több mint négy év óta tartják fogva, holott a bolíviai törvények értelmében senkit nem lehet három évnél tovább előzetes letartóztatásban tartani.

Morales ezzel a rendelkezésével reméli enyhíteni a börtönök túlzsúfoltságát. Az országban mintegy tizenötezer ember van rács mögött, de a büntetés-végrehajtási intézetek sokkal kevesebb ember befogadására lennének csak képesek. A börtönökben ráadásul saját "belső törvények" uralkodnak, "rabokból szerveződő "klánok" harcolnak egymással, a foglyok nagy része pedig e csoportok önkényét kénytelen elszenvedni.