eur:
392.16
usd:
366.78
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Mi okozta a spanyol vonatbalesetet?

Spanyolországban vizsgálat indult annak kiderítésére, hogy emberi mulasztás vagy technika hiba okozta-e a szerdai tragikus vasúti balesetet.

Miért száguldott bele a kanyarba a vonat, amikor már fékeznie kellett volna? Ez a kérdés foglalkoztatja Spanyolországot a szerdai vasúti katasztrófa után, amelyben 80-an életüket vesztették.

Csütörtökön nyilvánosságra kerültek egy térfigyelő kamera megdöbbentő felvételei, amelyeken azt látni, hogyan siklik ki több kocsi a kanyarba érkező, száguldó szerelvényből, és csapják a falnak a mozdonyt. A képsorokat egy személyazonosságát titokban tartó ember publikálta.

A nagy kérdés az, hogy a modern biztonsági rendszerek korában hogyan tudott a mozdonyvezető a megengedett sebesség duplájával berepülni a kanyarba.

"A biztonsági rendszer érzékeli a vezető esetleges hibáit és átveszi az irányítást. Én kizárnám az emberi hibát" - mondta José Antonio Santamera, a spanyol mérnöki kamara elnöke.

Egyes feltételezések szerint a tragédia épp akkor következett be, amikor az egyik rendszer a másiknak adta át az irányítást.

A rendőrséget közben utasították, hogy hallgassa ki az 52 éves mozdonyvezetőt. A férfi 30 éve áll a társaság alkalmazásában. 2000-ben lett segédvezető, 2003 óta pedig teljesen kiképzett vonatvezető. Több mint egy éve ismerte már a vasútvonalat, amelyen a tragédia történt szerda este. Az első jelentésekkel ellentétben a balesetkor egyedül volt a vezetőfülkében - nem volt segédje -, és ő is könnyebben megsérült. Kórházban van, rendőri felügyelet alatt, de nincs letartoztatásban.

Az El País című lap úgy értesült nyomozati forrásból, hogy a vezető közvetlenül a baleset előtt közölte a Santiago de Compostela-i vasútállomással: a vonat 190 kilométeres sebességgel közelíti meg a kanyart, amelyben azután kisiklott, noha ott már legfeljebb óránként 80-nal haladhatott volna. A baleset után közvetlenül azt kiabálta a telefonba az állomásnak: "Emberek vagyunk! Remélem, nem halt meg senki, mert különben az én lelkemen szárad!"

Minden spanyol átérzi a családok fájdalmát - mondta János Károly király, aki Szófia királynével együtt feketébe öltözve felkereste Santiago de Compostela városát és több, kórházban ápolt sérülttel is találkozott. A híres zarándokhelynek számító városban törölték a hivatalos ünnepségeket, így sok vendég inkább a baleset helyszínére ment.

Sok áldozat súlyos égési sérüléseket szenvedett, amikor meggyulladt a dízel üzemanyag és az utasok egy része benntragadt a valósággal összegyűrődött kocsikban.

Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök, aki a városban született, 3 napos nemzeti gyászt rendelt el.

Galicia autonóm közösség kormánya közölte csütörtök este, hogy 94 sérült van még kórházban, közülük 31-nek válságos az állapota. Utóbbiak között négy gyerek van. Sokaknak égési sérülései vannak, mert a mozdony üzemanyagtartályából kiszabadult dízelolaj tüzet okozott.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×