Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Mi okozta a spanyol vonatbalesetet?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Spanyolországban vizsgálat indult annak kiderítésére, hogy emberi mulasztás vagy technika hiba okozta-e a szerdai tragikus vasúti balesetet.

Miért száguldott bele a kanyarba a vonat, amikor már fékeznie kellett volna? Ez a kérdés foglalkoztatja Spanyolországot a szerdai vasúti katasztrófa után, amelyben 80-an életüket vesztették.

Csütörtökön nyilvánosságra kerültek egy térfigyelő kamera megdöbbentő felvételei, amelyeken azt látni, hogyan siklik ki több kocsi a kanyarba érkező, száguldó szerelvényből, és csapják a falnak a mozdonyt. A képsorokat egy személyazonosságát titokban tartó ember publikálta.

A nagy kérdés az, hogy a modern biztonsági rendszerek korában hogyan tudott a mozdonyvezető a megengedett sebesség duplájával berepülni a kanyarba.

"A biztonsági rendszer érzékeli a vezető esetleges hibáit és átveszi az irányítást. Én kizárnám az emberi hibát" - mondta José Antonio Santamera, a spanyol mérnöki kamara elnöke.

Egyes feltételezések szerint a tragédia épp akkor következett be, amikor az egyik rendszer a másiknak adta át az irányítást.

A rendőrséget közben utasították, hogy hallgassa ki az 52 éves mozdonyvezetőt. A férfi 30 éve áll a társaság alkalmazásában. 2000-ben lett segédvezető, 2003 óta pedig teljesen kiképzett vonatvezető. Több mint egy éve ismerte már a vasútvonalat, amelyen a tragédia történt szerda este. Az első jelentésekkel ellentétben a balesetkor egyedül volt a vezetőfülkében - nem volt segédje -, és ő is könnyebben megsérült. Kórházban van, rendőri felügyelet alatt, de nincs letartoztatásban.

Az El País című lap úgy értesült nyomozati forrásból, hogy a vezető közvetlenül a baleset előtt közölte a Santiago de Compostela-i vasútállomással: a vonat 190 kilométeres sebességgel közelíti meg a kanyart, amelyben azután kisiklott, noha ott már legfeljebb óránként 80-nal haladhatott volna. A baleset után közvetlenül azt kiabálta a telefonba az állomásnak: "Emberek vagyunk! Remélem, nem halt meg senki, mert különben az én lelkemen szárad!"

Minden spanyol átérzi a családok fájdalmát - mondta János Károly király, aki Szófia királynével együtt feketébe öltözve felkereste Santiago de Compostela városát és több, kórházban ápolt sérülttel is találkozott. A híres zarándokhelynek számító városban törölték a hivatalos ünnepségeket, így sok vendég inkább a baleset helyszínére ment.

Sok áldozat súlyos égési sérüléseket szenvedett, amikor meggyulladt a dízel üzemanyag és az utasok egy része benntragadt a valósággal összegyűrődött kocsikban.

Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök, aki a városban született, 3 napos nemzeti gyászt rendelt el.

Galicia autonóm közösség kormánya közölte csütörtök este, hogy 94 sérült van még kórházban, közülük 31-nek válságos az állapota. Utóbbiak között négy gyerek van. Sokaknak égési sérülései vannak, mert a mozdony üzemanyagtartályából kiszabadult dízelolaj tüzet okozott.