eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Dél-Korea visszahívja összes dolgozóját Keszongból

Dél-Korea visszahívja összes dolgozóját az Észak-Koreával közösen működtetett keszongi ipari parkból, miután Phenjan egyértelműen elvetette Szöulnak a párbeszédre tett javaslatát - jelentette be pénteken Ju Kil Dzse dél-koreai országegyesítési miniszter.

A minisztérium közlése szerint 175 dél-koreai dolgozó maradt az ipari parkban, miután Észak-Korea április 3-án blokád alá vonta a keszongi övezetet és megtiltotta a dél-koreaiak belépését a komplexum területére. Pár nap múlva Phenjan felfüggesztette a gyártást, és visszahívta az ott dolgozó több mint 53 ezer munkását.

"Azért hoztuk meg ezt a döntést, mert dolgozóink egyre komolyabb nehézségekkel küszködnek az ipari komplexumban" - mondta sajtótájékoztatóján Ju Kil Dzse. Észak-Korea lépései miatt a Keszongban befektető dél-koreai vállalatoknak súlyos veszteségei vannak, Phenjan még az élelmiszer- és gyógyszerszállítmányokat sem engedi be az övezetbe - közölte a miniszter.

A tárcavezető arra kérte Észak-Koreát, hogy biztosítsa a dél-koreaiak biztonságos visszatérését a két ország közötti határ átlépésekor, illetve hogy szavatolja a dél-koreai cégek által Keszongban hátrahagyott berendezések biztonságát.

Ju Kil Dzse azt nem közölte, hogy mikor térnek haza a dolgozók Dél-Koreába.

Egy névtelenséget kérő minisztériumi tisztviselő annyit mondott, hogy az előkészületeket már megkezdték a dolgozók biztonságos visszahívására. Azt is közölte, hogy Szöul továbbra is hajlandó tárgyalni Phenjannal az ipari park újranyitásáról. "Addig azonban úgy vesszük, hogy a keszongi komplexum átmenetileg zárva tart" - tette hozzá.

A keszongi gazdasági övezet - amelyet a két Korea 2004-ben közösen hozott létre - észak-koreai területen fekszik. Az ipari komplexumban 123 dél-koreai cég és több mint 800 dél-koreai dolgozó tevékenykedett, és az csaknem 50 ezer észak-koreai alkalmazottat foglalkoztatott. Értesülések szerint a különleges gazdasági övezet működésével Észak-Korea évente mintegy kétmilliárd dolláros bevételre tett szert, ami kulcsfontosságú volt a súlyos gazdasági nehézségekkel küzdő ország számára.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Elsüllyedhet-e a magyar napelemes ipar a korlátozások miatt?

Elsüllyedhet-e a magyar napelemes ipar a korlátozások miatt?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. Németországban a Bundestag elé került a napokban az a törvényjavaslat amivel tovább akarják gyorsítani a napelemek németországi terjeszkedését. Magyarországon legutóbb viszont elkaszáltak egy olyan kapacitásbővítési csomagot, amely az évtized végére akár további 10 GW megépítése előtt nyitotta volna meg a beruházási lehetőségeket. Kiss Ernőt, a Magyar Napelem és Napkollektor Szövetség MNSZSZ) elnökét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×