Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ismét probléma a fukusimai atomerőműben - most egy patkány miatt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Újabb üzemzavar volt hétfőn a két évvel ezelőtti japán földrengésben és szökőárban megrongálódott fukusimai atomerőműben: közel négy órán át szünetelt a hűtés a kettes reaktor fáradt fűtőelemeit tároló medencében - közölte az atomerőművet üzemeltető vállalat, a TEPCO.

Egy döglött patkányt találtak az atomreaktor főáramelosztójában, feltehetően a rágcsáló által okozott rövidzárlat miatt állt le a hűtőrendszer.

Hasonló baleset történt ugyanebben az erőműben márciusban: 29 órán át nem volt áramszolgáltatás egy patkány okozta rövidzárlat miatt. A TEPCO szakértőinek akkor sikerült elhárítaniuk a bajt, még mielőtt a medencék kritikus hőmérsékletre melegedtek volna.

Jelenleg az is komoly fejtörést okoz a TEPCO-nak, hogy szivárog a talajba a sugárszennyezett víz az atomerőmű egyes föld alatti tartályaiból. A TEPCO úgy döntött, hogy mind a hét víztározóból átszivattyúzza a 23 600 köbméter vizet erősebb szerkezetű acéltartályokba, ami júniusig is eltarthat. Hétfőn befejezték a víz átszivattyúzását egy ilyen tartályból, és ez hat napot vett igénybe.

Az erőmű föld alatti hét víztározó tartályából háromról derült ki, hogy ereszt. Az egyikből legalább 120 köbméter sugárszennyezett víz jutott a talajba. A tartályokban az erőmű sérült 1-es és 3-as reaktorának hűtésére korábban felhasznált vizet tárolják. A folyadékot már megtisztították a radioaktív céziumtól, de az továbbra is tartalmaz más szennyező anyagokat.