eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Ismét probléma a fukusimai atomerőműben - most egy patkány miatt

Újabb üzemzavar volt hétfőn a két évvel ezelőtti japán földrengésben és szökőárban megrongálódott fukusimai atomerőműben: közel négy órán át szünetelt a hűtés a kettes reaktor fáradt fűtőelemeit tároló medencében - közölte az atomerőművet üzemeltető vállalat, a TEPCO.

Egy döglött patkányt találtak az atomreaktor főáramelosztójában, feltehetően a rágcsáló által okozott rövidzárlat miatt állt le a hűtőrendszer.

Hasonló baleset történt ugyanebben az erőműben márciusban: 29 órán át nem volt áramszolgáltatás egy patkány okozta rövidzárlat miatt. A TEPCO szakértőinek akkor sikerült elhárítaniuk a bajt, még mielőtt a medencék kritikus hőmérsékletre melegedtek volna.

Jelenleg az is komoly fejtörést okoz a TEPCO-nak, hogy szivárog a talajba a sugárszennyezett víz az atomerőmű egyes föld alatti tartályaiból. A TEPCO úgy döntött, hogy mind a hét víztározóból átszivattyúzza a 23 600 köbméter vizet erősebb szerkezetű acéltartályokba, ami júniusig is eltarthat. Hétfőn befejezték a víz átszivattyúzását egy ilyen tartályból, és ez hat napot vett igénybe.

Az erőmű föld alatti hét víztározó tartályából háromról derült ki, hogy ereszt. Az egyikből legalább 120 köbméter sugárszennyezett víz jutott a talajba. A tartályokban az erőmű sérült 1-es és 3-as reaktorának hűtésére korábban felhasznált vizet tárolják. A folyadékot már megtisztították a radioaktív céziumtól, de az továbbra is tartalmaz más szennyező anyagokat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×