eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Boston: kormányellenesek vagy iszlamisták robbantottak?

Két fő iránya van a bostoni maratonon hétfőn elkövetett robbantásos merénylet tettesei után folyó nyomozásnak: a rendőrség és a titkosszolgálatok szerint vagy egy belföldi kormányellenes csoport vagy radikális iszlamisták lehetnek a háttérben - tudta meg a Reuters hírügynökség a nyomozásban részt vevő tisztségviselőktől.

A merénylet időzítéséből arra lehet következtetni, hogy belföldi szélsőségesek az elkövetők. Hétfőn volt Massachusetts államban - amelynek Boston a székhelye - a hazafiak napja, amelyen az amerikai függetlenségi háborúra emlékeznek.

Április 15. egyébként az Egyesült Államokban az adóbevallás határideje, és az adófizetési kötelezettség több államellenes csoport számára központi probléma.

Ezen a héten van két korábbi nagyobb merénylet évfordulója is: az 1993-as wacói ostromé és az 1995-ös oklahomai robbantásé.

A texasi városban 1993-ban elbarikádozta magát egy erőszakos cselekményekért és más jogsértésekért körözött szektavezető nyolcvan fanatikus hívével együtt. Az FBI ostromzár alá vette az épületet. A patthelyzetnek az vetett véget, hogy az épületben tűz ütött ki, és a szektatagok tűzhalált haltak.

Oklahoma Cityben pedig egy öbölháborús veterán, a később halálra ítélt és kivégzett Timothy McVeigh hajtott végre merényletet a wacói események második évfordulójára időzítve. A pusztító robbantásban 170 ember meghalt, csaknem 700-an megsebesültek, az anyagi kár meghaladta a 650 millió dollárt. 2001. szeptember 11-ig ez volt az Egyesült Államok területén elkövetett legsúlyosabb merénylet.

A másik teória szerint a bostoni robbantás elkövetői közvetlenül vagy közvetve radikális iszlamistákkal állhattak kapcsolatban. Ezt a verziót erősíti, hogy két robbanás történt gyors egymásutánban, ami az al-Kaida terroristahálózatra jellemző módszer. Egy magát az al-Kaida jemeni szárnyának nevező csoport honlapján olvasható egy angol nyelvű felhívás a nyugaton élő muszlimokhoz, hogy a maguk szerény eszközeivel hajtsanak végre merényleteket ott, ahol élnek. A honlapon van egy részletes leírás arról, hogy miként lehet házilag robbanószerkezetet készíteni.

A pakisztáni tálibok tagadnak

A pakisztáni tálibok közölték, hogy nincs közük a bostoni robbantáshoz. "Helyeseljük az Egyesült Államok és szövetségesei elleni támadásokat, de nem vettünk részt ebben a (bostoni) merényletben" - mondta Aszanulla Ahszan, a pakisztáni tálibok mozgalmának, a Tehriki-Talibánnak (TTP) a szóvivője telefonon az AP amerikai és az AFP francia hírügynökség tudósítójának egy meg nem nevezett helyről, feltehetően Pakisztán északnyugati, Afganisztánnal határos vidékéről.

A TTP évek óta ezen a vidéken támadja a pakisztáni biztonsági erők tagjait, a síita kisebbséget, a külföldi érdekeltségeket és a világi pártok képviselőit.

A csoport ugyanakkor korábban fenyegetőzött azzal, hogy amerikai területen is hajt végre merényletet. Faisal Shahzad, az a pakisztáni származású amerikai, aki merényletet kísérelt meg 2010 májusában a New York-i Times Square-en, azt állította, a TTP-nél kapott kiképzést Pakisztánban az Afganisztánnal szomszédos törzsi területen.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×