eur:
392.54
usd:
365.78
bux:
66792.01
2024. április 26. péntek Ervin

Navracsics Tibor részt vett az újvidéki "hideg napok" áldozatairól szóló megemlékezésen

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a magyar-szerb történelmi megbékélési folyamat újabb fontos állomásának nevezte, hogy szerdán szerb kollégájával együtt részt vett Újvidéken az 1942-es "hideg napok" áldozatairól való megemlékezésen. Az MTI érdeklődésére azt is elmondta, hogy Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök-helyettessel négyszemközti megbeszélést folytatott.

A VajdaságMa délvidéki hírportál tudósítása szerint az egykori razzia áldozatainak emléket állító Duna-parti emlékműnél a két miniszterelnök-helyettesen kívül jelen volt Nikowitz Oszkár, Magyarország belgrádi nagykövete, Josef Levi, Izrael belgrádi nagykövete, Milos Vucevic újvidéki polgármester, Sinisa Sevic, az újvidéki képviselő-testület elnöke, valamint a szerb pravoszláv egyház, a szerbiai zsidó és iszlám hitközségek számos képviselője.

Felelevenítették az 1942. január 21. és 23. közötti eseményeket, amikor a magyar honvédség tagjai újvidéki polgárokat végeztek ki egy razzia során. Az áldozatok zöme szerb és zsidó volt. A tragikus események 70. évfordulójára emlékezve tavaly Budapesten emléktáblát avatott a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium.

A szerdai megemlékezés végén Navracsics Tibor is koszorút helyezett el az egykori áldozatoknak emléket állító Család szoborcsoport tövében. Az MTI érdeklődésére telefonon elmondta: a két ország közötti megbékélési folyamat az év elején kezdődött, amikor a belgrádi magyar nagykövet, Nikowitz Oszkár Tomislav Nikolic szerb elnök tanácsadójának társaságában részt vett egy csúrogi megemlékezésen.

A következő lépés - egy korábbi megállapodásnak megfelelően - a mostani esemény volt, amelyen a két ország miniszterelnök-helyettesének részvételével emlékeztek meg az újvidéki "hideg napokról". A következő állomás remélhetőleg az lesz, amikor a két ország köztársasági elnöke, Tomislav Nikolic és Áder János lesz együtt jelen - szintén Csúrogon - egy közös megemlékezésen - mondta Navracsics Tibor.

A magyar miniszterelnök-helyettes az MTI-nek beszámolt arról is, hogy a szerdai megemlékezés előtt négyszemközti tárgyalást folytatott Aleksandar Vuciccsal. Áttekintették a két ország kapcsolatait, az együttműködés bővítésének lehetőségeit. A szerb miniszterelnök-helyettes támogatta azt a magyar elképzelést, hogy a jövőben minél több magyar befektetés és beruházás jelenjen meg Szerbiában.

Navracsics Tibor egyebek között felvetette a vasúti közlekedési infrastruktúra fejlesztésének kérdését. Jelen pillanatban ugyanis egy Budapest és Belgrád közötti utazás vasúton több mint nyolc órát vesz igénybe - állapította meg a magyar politikus. Elmondta: a magyar-szerb gazdasági vegyes bizottság már vizsgálja egy Belgrád és Budapest közötti gyorsvasút megépítésére vonatkozó beruházás megvalósíthatóságát. Bejelentette, hogy Belgrádban még az idén magyar intézetet hoznak létre.

"Általában jónak értékeltük a magyar-szerb kapcsolatokat, mindketten elköteleztük magunkat amellett, hogy a jövőben is fenntartjuk a mostani történelmi megbékélési folyamatot" - mondta az MTI-nek a miniszterelnök-helyettes.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×