eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Így lehet növelni az unióba vetett bizalmat

Az uniós intézmények legitimitásának növelése és a közösségi bővítési politika volt napirenden az unió ügyi miniszterek és államtitkárok hétfőn zárult informális találkozóján Dublinban - mondta Győri Enikő, a Külügyminisztérium uniós ügyekért felelős államtitkára.

Egyre több európai polgár szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy az EU valóban az emberek érdekeit szolgálja, "gyakran érzik úgy, hogy tőlük távol és a fejük felett döntenek", ezért az uniónak vissza kell szereznie a bizalmukat - mondta Győri Enikő, a Külügyminisztérium EU-ügyekért felelős államtitkára, aki vasárnap és hétfőn Dublinban részt vett az EU-ügyi miniszterek, illetve államtitkárok informális találkozóján.

Győri Enikő kifejtette, a találkozó két témája az ír EU-elnökség javaslata alapján a demokratikus legitimáció és elszámoltathatóság kérdése, valamint a bővítés aktuális helyzete volt. Úgy látja, mindkét kérdés megvitatása igen időszerű volt.

A demokratikus legitimációval kapcsolatban kiemelte, úgy lehet a leginkább növelni a polgárok unióba vetett bizalmát, ha eredményeket mutatnak fel például a válságkezelésben és a gazdasági kormányzás kialakításában; meg kell győzniük az embereket arról, hogy ezek a lépések nem ellenük, hanem értük vannak.

A Lisszaboni Szerződés óta egyértelműen látható, mely kérdések tartoznak az unió és melyek a tagállamok hatáskörébe - emlékeztetett. Úgy vélte, mindkét esetben fontos megteremteni a demokratikus elszámoltathatóságot.

A tagállami hatáskörbe sorolt ügyekben erőteljesebben kell bevonni a nemzeti parlamenteket, hogy így erősítsék az elszámoltathatóságot - vélekedett. Azt mondta, az uniós kérdésekben az Európai Parlamentnek (EP) kell hangsúlyosnak lennie. Ezért arról is beszéltek Dublinban, hogy milyen technikákat alkalmazhatnának a következő, 2014-es EP-választáson ahhoz, hogy az emberek közelebb érezzék magukhoz az uniós testületet - számolt be.

A bővítést illetően Győri Enikő úgy fogalmazott, Magyarország szorgalmazza, hogy minél előbb írják alá a stabilitási és társulási megállapodást Koszovóval, és ha Törökország előrelépést tud felmutatni, akkor legalább egy fejezetet nyissanak meg a csatlakozási tárgyalások folytatásához. Hozzátette: az is fontos, hogy azok a tagállamok, amelyek eddig még nem tették meg, mielőbb ratifikálják Horvátország csatlakozási szerződését.

Az államtitkár hangoztatta, ha a tagjelölt országok haladást érnek el az integrációs folyamatban, nem lehet megvárakoztatni őket, mert az elbátortalaníthatja az államokat.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×