Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Folytatódik az államfőválasztás Csehországban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Folytatódott szombaton az első közvetlen államfőválasztás Csehországban.

A statisztikai hivatal jelentése szerint a választások iránt nagy az érdeklődés. A hagyományosan kétnapos voksolás első napján, pénteken a jogosultak mintegy negyven százaléka adta már le szavazatát.

Szombaton a választási helyiségek reggel nyolctól délután kettőig vannak nyitva. Az első eredményeket az esti órákra ígérik az illetékesek.

Szakítva a csehszlovák, illetve a cseh hagyományokkal ezúttal már nem a parlament, hanem közvetlenül a lakosság választja meg Václav Klaus jelenlegi köztársasági elnök utódját.

Az első választási napon adta le voksát Václav Klaus államfő, Petr Necas kormányfő és mind a kilenc államfőjelölt.

Helyi megfigyelők szerint a legnagyobb esélye a győzelemre Milos Zemannak, illetve Jan Fischernek van. Mindketten voltak miniszterelnökök a múltban.

Meglepetést okozhat még Karel Schwarzenberg, a magyar gyökerekkel is rendelkező külügyminiszter és Jirí Dienstbier szociáldemokrata szenátor. Főleg a fiatalabbak körében nagy népszerűségnek örvend az egész testén tetovált művész, Vladimír Franz.

A további négy jelöltet - Premysl Sobotka szenátort, Jana Bobosíkovát, a parlamenten kívüli Suverenita elnökét, Zuzana Roithová EP-képviselőt és Tána Fischerová szenátor-színészt - inkább a futottak még kategóriában emlegeti a prágai sajtó.

Az első körben az nyerhet, aki megszerzi a leadott szavazatok több mint ötven százalékát. Miután kilenc jelölt van, biztosra vehető, hogy az első forduló után nem tudnak győztest hirdetni, és szükség lesz második fordulóra, amelyben az első körben legjobban szereplő két jelölt indul.

A második fordulóra két hét múlva, január 25-én és 26-án kerül sor. A két jelölt közül az lesz a köztársasági elnök, aki megszerzi a szavazatok egyszerű többséget.