eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Veszélyezteti a légi közlekedést egy alaszkai tűzhányó

Az Ázsia és Észak-Amerikai közötti légi közlekedést veszélyezteti egy alaszkai tűzhányó kitörése.

Az alaszkai állam székhelyétől, Anchorage-től 1.500 kilométerrel dél-nyugatra, egy lakatlan szigeten fekvő Cleveland tűzhányó már július óta aktív. Az 1.730 méter magas vulkán csütörtökön heves kitöréssel 4.500 méter magas hamufelhőt lövellt ki, éppen az Ázsia és Észak-Amerika közötti kereskedelmi légi járatok útvonalán.

David Schneider, az Alaszkai Vulkán Megfigyelő Intézet kutatója elmondta: a csütörtöki kitörés az elmúlt hónapok enyhébb aktivitása során felgyülemlett nyomás hatására történt. További kitörésekre lehet számítani - tette hozzá.

A Cleveland legutóbb 2001-ben mutatott erőteljesebb aktivitást. Akkor 11.882 méter magasan lövellt ki hamufelhőt.

Egy másik alaszkai tűzhányó, a Mount Redoubt 1989-as kitörésekor egy KLM járat több mint 4 ezer métert zuhant, mielőtt a pilóták ismét irányításuk alá tudták venni a repülőt. A jelentős mértékben megrongálódott repülő később kényszerleszállást hajtott végre Anchorage-ben.

Az idén júniusban egy chilei vulkánt kitörése miatt számos járatot töröltek Ausztrália dél-keleti részén. Egy évvel korábban, az izlandi Eyjafjallajökull kitörése miatt mintegy 100 ezer járatot töröltek Európában és az észak-atlanti térségben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×