Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Veszélyezteti a légi közlekedést egy alaszkai tűzhányó

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Ázsia és Észak-Amerikai közötti légi közlekedést veszélyezteti egy alaszkai tűzhányó kitörése.

Az alaszkai állam székhelyétől, Anchorage-től 1.500 kilométerrel dél-nyugatra, egy lakatlan szigeten fekvő Cleveland tűzhányó már július óta aktív. Az 1.730 méter magas vulkán csütörtökön heves kitöréssel 4.500 méter magas hamufelhőt lövellt ki, éppen az Ázsia és Észak-Amerika közötti kereskedelmi légi járatok útvonalán.

David Schneider, az Alaszkai Vulkán Megfigyelő Intézet kutatója elmondta: a csütörtöki kitörés az elmúlt hónapok enyhébb aktivitása során felgyülemlett nyomás hatására történt. További kitörésekre lehet számítani - tette hozzá.

A Cleveland legutóbb 2001-ben mutatott erőteljesebb aktivitást. Akkor 11.882 méter magasan lövellt ki hamufelhőt.

Egy másik alaszkai tűzhányó, a Mount Redoubt 1989-as kitörésekor egy KLM járat több mint 4 ezer métert zuhant, mielőtt a pilóták ismét irányításuk alá tudták venni a repülőt. A jelentős mértékben megrongálódott repülő később kényszerleszállást hajtott végre Anchorage-ben.

Az idén júniusban egy chilei vulkánt kitörése miatt számos járatot töröltek Ausztrália dél-keleti részén. Egy évvel korábban, az izlandi Eyjafjallajökull kitörése miatt mintegy 100 ezer járatot töröltek Európában és az észak-atlanti térségben.