eur:
400.07
usd:
368.12
bux:
74228.2
2024. október 19. szombat Nándor

A japán kormány pénzalapot hoz létre a fukusimai lakosság egészségének megfigyelésére

A japán kormány 103 milliárd jenes (közel 1,3 milliárd dollár) pénzalapot hoz létre, hogy figyelemmel kísérjék a Fukusima prefektúra lakosainak egészségi állapotát

Az idei pótköltségvetésben 78 milliárd jent irányoztak elő erre a célra, s további 25 milliárdot adományozott a pénzalapba a márciusi földrengésben és szökőárban megrongálódott fukusimai erőművet működtető vállalat, a Tepco.

A helyi hatóságok a minap jelentették be, hogy a maga nemében példa nélküli, 30 éves programot indítanak az atomválság következményeinek kivizsgálása érdekében. Különös figyelmet fognak szentelni a lakosok egészségi állapotának. Összességében kétmillió ember - zömében fukusimai lakos - egészségi állapotát fogják nyomon követni. A Fukusima 1. atomerőmben történt baleset után a létesítmény környékéről közel 80 ezer embert telepítettek ki.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.21. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Riadót fújtak a tudósok: az összeomlás szélén áll a földi élet több évezredes védőrendszere

Riadót fújtak a tudósok: az összeomlás szélén áll a földi élet több évezredes védőrendszere

Az üvegházhatású gázok kibocsátásával kapcsolatban általában szinte kizárólag az hangzik el, hogy mekkora terhet jelentenek a bolygóra nézve, milyen közvetlen hatással vannak a földi hőmérsékletre. Arról azonban ritkán beszélünk, hogy a földi ökoszisztémák természetes adottságaikból fakadóan képesek lehetnek ezen gázok, különösen a legnagyobb környezeti terhet jelentő szén-dioxid semlegesítésére. Kutatások alapján ez az évezredek óta harmonikusan működő rendszer hatékonyan tartotta körforgásban a földi élőlények által kibocsátott szén-dioxidot. Viszont a friss tanulmányok arról árulkodnak, hogy az elmúlt évek kiugróan magas hőmérséklete veszélybe sodorta a Föld ezen természetes védekező mechanizmusait.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×