eur:
394.16
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Máig hat a köztudatra a 2001. szeptember 11-i merénylet

Ma kilenc éve, hogy egy összehangolt terrortámadás következtében ledőltek a New York-i Nemzetközi Világkereskedelmi Központ ikertornyai. Romsics Gergely történész az InfoRádiónak azt mondta: Amerikában azóta megengedőbbek az új terrorellenes intézkedésekkel, mint az európaiak.

A merénylet hatásai máig húzódnak. Az elmúlt hetekben többször előtérbe került a hír, hogy az Egyesült Államok kivonja csapatait Irakból, ami nem azt jelenti, hogy megoldódott volna az ottani helyzet, de azt mindenképpen, hogy a 2001. szeptember 11-i merénylet miatt megkezdett iraki invázió véget ért - mondta el a Magyar Külügyi Intézet tudományos munkatársa.

Romsics Gergely arról, hogy manapság ritkábban kerül szóba Oszama bin Laden elfogása, úgy vélekedett: egyre világosabbá válik, hogy az al Kaida terrorhálózat felszámolása nem egyetlen ember elfogásának a függvénye.

Egy ilyen robosztus hálózat működésének korlátozásához "egész pályás letámadásra" volna szükség - jelentette ki a történész.

Szerinte nagyon eltérőek a nézetek arról, hogy a terrorizmus elleni harc miként folytatódjon. Európában van ahol elfogadják ennek a szükségességét, ugyanakkor néhány civil szervezet, de hétköznapi emberek is úgy érzik, hogy mindezért az ő szabadságukkal is kell fizetniük.

Romsics Gergely emlékezetett arra, hogy az Egyesült Államokba is sokan ellenzik az idevágó törvényeket, akadnak, akik vegyes érzelmekkel szemlélik ezeket, és vannak, akik egyetértenek velük. Az arányok azonban ott mások, mint Európában, az amerikaiak ugyanis megengedőbbek az új intézkedések iránt - tette hozzá.

Egy kis amerikai egyház a Korán nyilvános elégetésével akart emlékezni a merényletre, az akciót aztán végül lefújták. Erről a történész úgy vélekedik, hogy ennek ellenére nem szabad szemet hunyni a jelenség fölött.

Felhívta a figyelmet arra, hogy miként vannak iszlám fanatikusok, léteznek keresztény fundamentalisták is. Ezek a szervezetek a 2001-es merénylet óta, de már előtte is markáns iszlamofób álláspontot képviselnek, és keresztes háborút viselnek e vallás elterjedése ellen.

Az ilyen jelenségek, mint a Korán elégetésének terve, joggal kelthetik azt az érzetet az iszlám világban, hogy itt valóban a különböző kultúrák közötti háború zajlik - jelentette ki Romsics Gergely, aki szerint ez már ténylegesen egy veszélyes folyamat lehet.

Úgy vélekedett, a valódi veszély nem az, hogy Amerikában muszlimellenes csoportok aktivizálódnak. Hanem hogy azok a társadalmak, amelyeket sok ezer kilométer és kulturális szakadékok is elválasztanak egymástól, egyre torzabb képet kapnak egymástól, amelyet saját szélsőségeseik rajzolnak meg.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×