eur:
392.12
usd:
366.57
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

"Az oroszoknak hozzá kell szokniuk a gondolathoz, hogy a veszély nem múlt el"

Deák András György Oroszország-szakértő szerint a merénylet elkövetői, és elkövetési módja alapján vélelmezhető, hogy csecsen terroristák robbantottak hétfő reggel a moszkvai metróban. A Közép-Európai Egyetem EU Bővítési Központjának kutatási igazgatója az InfoRádiónak azt mondta: a merénylet jelzi, hogy Moszkvának a jövőben is számolnia kell effajta támadásokkal.

Amióta a második csecsen hadjárat érdemben tart, azaz a kétezres évek kezdete óta rendszeresen előfordultak Moszkvában a hétfő reggelihez hasonló robbantások - mondta az InfoRádiónak a Közép-Európai Egyetem EU Bővítési Központjának kutatási igazgatója. Több alkalommal követtek el fiatal csecsen nők öngyilkos merényleteket a testükre szerelt robbanóanyaggal, kiemelt célpontjuk volt a moszkvai metróhálózat.

A körülmények valószínűvé teszik, hogy a mostani merényletért is csecsenek, vagy más észak-kaukázusi etnikai csoportok lehetnek felelősek - tette hozzá Deák András György.

Az utolsó hasonló merénylet 2006. augusztus 21-én történt Moszkvában, akkor egy piacon tíz ember életét oltotta ki egy pokolgép. Előtte két évvel, előbb 2004 februárjában, majd augusztusában a metrón robbantotta fel magát egy-egy öngyilkos merénylő.

A szakértő szerint a mostani támadás azt jelzi, hogy az oroszoknak hozzá kell szokniuk a gondolathoz, hogy a veszély nem múlt el. Most egy remény foszlott szét, hiszen a csecsen hadjárat befejezésével 2006 után csak Dél-Oroszországban történtek ilyen jellegű cselekmények. Az emberek abban bíztak, hogy a konfliktus viszonylagos rendezése nyomán a belső területek, illetve a főváros már biztonságban van - fűzte hozzá.

Deák András György szerint a hétfői merénylet nem volt olyan jelentőségű, hogy hosszú távú politikai következménye legyen. Ennek akkor lenne jelentősége, ha más egyéb konfliktusok halmozódnának fel az orosz társadalomban. Ez önmagában, elszigetelten nem fenyegeti az orosz rezsimet - jegyezte meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×