eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Clinton: az Egyesült Államok elkötelezett Izrael biztonsága iránt

Az Egyesült Államok elkötelezett Izrael biztonsága iránt, a két ország közötti kapcsolat "szoros, megingathatatlan" - mondta az amerikai külügyminiszter kedden újságíróknak, az előző napok éles Izrael-ellenes washingtoni bírálatai után szokatlanul barátságos hangnemet használva.

Hillary Clinton cáfolta, hogy az amerikai-izraeli viszony válságba jutott volna, ugyanakkor kijelentette: Izraelnek tettekkel kell bizonyítania, hogy elkötelezett a köze-keleti békefolyamat mellett.

Elmondta: a két ország képviselői szoros egyeztetéseket folytatnak arról, milyen lépésekkel mutathatná meg Izrael, hogy a békefolyamat előmozdítására törekszik.

Tájékoztatása szerint az Obama-kormány javaslatokat tett Izraelnek arra vonatkozóan, hogy szerinte milyen módon lehetne helyrehozni azt a kárt, amelyet a kelet-jeruzsálemi telepépítési terv bejelentése okozott. Washington Izrael válaszát várja ez ügyben.

Clinton közölte: az Egyesült Államok nemcsak Izraeltől, hanem a palesztinoktól is "teljes elkötelezettséget" vár a békefolyamat iránt. Mint fogalmazott, mindkét fél túl sokat kockáztat, ha elhagyja a tárgyalásokat.

Eric Cantor, a washingtoni képviselőház republikánus frakciójának második számú vezetője előző nap azt kérte a Fehér Háztól, hogy mérsékelje az Izraellel szembeni bírálatok hangnemét.

Cantor - aki a legmagasabb rangú zsidó képviselő a kongresszusban és az egyetlen az alsóház republikánus tagjai között - telefonon beszélt Rahm Emanuel kabinetfőnökkel. Véleménye szerint Washington aránytalanul bírálja Izraelt a telepépítési terv bejelentése körül kipattant diplomácia affér nyomán. Opportunista lépésnek nevezte, hogy az Obama-kormány most erősíti fel a kelet-jeruzsálemi építkezések leállításának követelését, így akarja akaratát egy szövetségesre kényszeríteni.

Izrael washingtoni nagykövete a napokban úgy nyilatkozott: az amerikai-izraeli viszonyt 35 éve nem látott mély válságba sodorta, hogy Izrael Joe Biden amerikai alelnök közel-keleti látogatásával egy időben bejelentette 1600 új lakás tervezett építését a megszállt Kelet-Jeruzsálemben. Robert Gibbs, Barack Obama amerikai elnök szóvivője a hét végén az Egyesült Államokkal szembeni sértésnek minősítette az izraeli bejelentést.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×