Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Clinton: az Egyesült Államok elkötelezett Izrael biztonsága iránt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Egyesült Államok elkötelezett Izrael biztonsága iránt, a két ország közötti kapcsolat \"szoros, megingathatatlan\" - mondta az amerikai külügyminiszter kedden újságíróknak, az előző napok éles Izrael-ellenes washingtoni bírálatai után szokatlanul barátságos hangnemet használva.

Hillary Clinton cáfolta, hogy az amerikai-izraeli viszony válságba jutott volna, ugyanakkor kijelentette: Izraelnek tettekkel kell bizonyítania, hogy elkötelezett a köze-keleti békefolyamat mellett.

Elmondta: a két ország képviselői szoros egyeztetéseket folytatnak arról, milyen lépésekkel mutathatná meg Izrael, hogy a békefolyamat előmozdítására törekszik.

Tájékoztatása szerint az Obama-kormány javaslatokat tett Izraelnek arra vonatkozóan, hogy szerinte milyen módon lehetne helyrehozni azt a kárt, amelyet a kelet-jeruzsálemi telepépítési terv bejelentése okozott. Washington Izrael válaszát várja ez ügyben.

Clinton közölte: az Egyesült Államok nemcsak Izraeltől, hanem a palesztinoktól is "teljes elkötelezettséget" vár a békefolyamat iránt. Mint fogalmazott, mindkét fél túl sokat kockáztat, ha elhagyja a tárgyalásokat.

Eric Cantor, a washingtoni képviselőház republikánus frakciójának második számú vezetője előző nap azt kérte a Fehér Háztól, hogy mérsékelje az Izraellel szembeni bírálatok hangnemét.

Cantor - aki a legmagasabb rangú zsidó képviselő a kongresszusban és az egyetlen az alsóház republikánus tagjai között - telefonon beszélt Rahm Emanuel kabinetfőnökkel. Véleménye szerint Washington aránytalanul bírálja Izraelt a telepépítési terv bejelentése körül kipattant diplomácia affér nyomán. Opportunista lépésnek nevezte, hogy az Obama-kormány most erősíti fel a kelet-jeruzsálemi építkezések leállításának követelését, így akarja akaratát egy szövetségesre kényszeríteni.

Izrael washingtoni nagykövete a napokban úgy nyilatkozott: az amerikai-izraeli viszonyt 35 éve nem látott mély válságba sodorta, hogy Izrael Joe Biden amerikai alelnök közel-keleti látogatásával egy időben bejelentette 1600 új lakás tervezett építését a megszállt Kelet-Jeruzsálemben. Robert Gibbs, Barack Obama amerikai elnök szóvivője a hét végén az Egyesült Államokkal szembeni sértésnek minősítette az izraeli bejelentést.