Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Obama vízzel mondott pohárköszöntőt a kormányzók bálján

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Barack Obama amerikai elnökre senki nem foghatja, hogy vizet prédikál és bort iszik: a hét végén a kormányzók bálján borospoharába töltött vízzel mondott pohárköszöntőt a Fehér Házban.

Az eset egyes megfigyelőkben megütközést keltett, noha nem először fordult elő. Az ügyről tudósító The Huffington Post liberális hírportál hétfőn gyorsfelmérést is végzett az olvasók körében, mi a véleményük a vizes pohárköszöntőről?

A három válaszlehetőség egyike szerint a dolog érthető, hiszen Obamának dolgoznia kell. Jelképesen legalább egy korty bort kellett volna innia, hangzott a második lehetőség. Arra is lehetett klikkelni, hogy az elnök olyan pohárral és itallal mond köszöntőt, amilyennel csak akar.

Az évente egyszer megrendezésre kerülő szmokingos eseményen Obama köszöntötte az 50 szövetségi állam kormányzóját, akik többnyire feleségükkel érkeztek a Fehér Házba vasárnap este. Az elegáns estélyen részt vett az adminisztráció több vezetője és néhány miniszter is.

Barack Obama azzal kezdte köszöntőjét, hogy ez egy fesztelen esemény; előző évben Ed Rendell, Pennsylvania kormányzója például táncos vonatozást kezdeményezett, a csoportos "conga line" élére állt.

Az elnök köszönetet mondott a választóknak és a kormányzóknak az elmúlt "rendkívül nehéz" évben végzett munkáért, a feleségeknek és családoknak a kivételes áldozatokért. Utalt arra, hogy az ország évtizedek óta a legsúlyosabb gazdasági válságon ment keresztül, havonta százezrek vesztették el állásukat.

Obama nem először mondott pohárköszöntőt vízzel, ugyanezt tette novemberben is az indiai miniszterelnök tiszteletére adott állami díszvacsorán. A The Huffington Post nem adott magyarázatot arra, miért nem borral köszöntötte akkor, illetve most a vendégeket.