Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kizárták a VMSZ-ből Kasza Józsefet

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kizárta a Vajdasági Magyar Szövetségből (VMSZ) szerdán Kasza József tiszteletbeli elnököt és Bunyik Zoltán volt magas rangú vezetőt a párt fegyelmi bizottsága.

Mindkettőjük ellen a VMSZ elnöksége kezdeményezte az eljárást. Kaszáról a testület azt állította, hogy sajtónyilatkozataiban becsmérelte a VMSZ vezetését, elferdítette a tényeket, a VMSZ politizálása kapcsán csúsztatásokkal élt, ezáltal pedig a közvélemény előtt negatív színben tüntette fel a pártot és annak tisztségviselőit.

A Fegyelmi Bizottság szerdai ülésén megállapította, hogy Kasza József elkövette a terhére rótt fegyelmi vétségeket, ezért megvonta tőle a tiszteletbeli elnök címét és kizárta a Vajdasági Magyar Szövetségből.

Bunyik Zoltánról, a legfőbb irányító testület, a Tanács volt elnökéről a VMSZ elnöksége azt közölte, hogy különböző hírportálokon a VMSZ elnökségének és tisztségviselőinek döntéseit bírálta, a VMSZ politikai lépéseit becsmérelte, ami által folyamatosan szembekerült a párt testületeinek döntéseivel. A fegyelmi bizottság ezért Bunyik Zoltánt kizárta a Vajdasági Magyar Szövetségből.

A határozatok nem jogerősek, fellebbezni lehet, a kifogást a VMSZ Tanácsa bírálja el.

Megfigyelők szerint a két politikus már hosszabb ideje konfliktusban állt a párt jelenlegi vezetőivel, s az ellentét az után vált igazán élessé, hogy a VMSZ a múlt év végén az általa is támogatott szerb demokratikus koalíció költségvetése ellen szavazott a belgrádi parlamentben. Ezt a lépést Kasza József és Bunyik Zoltán egyaránt élesen elítélte, s véleményüknek mindketten határozottan hangot is adtak a nyilvánosság előtt.