Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Fia szerint tanácsadói vezették félre Ceausescut

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Tanácsadói félrevezették Nicolae Ceausescut, aki még a bukását megelőző néhány órában is azt hitte, hogy honfitársai rajonganak érte - a román diktátor egyetlen élő gyermeke így jellemezte a helyzetet szerdán, két évtizeddel a kommunista rendszer és Ceausescu házaspár kivégzése után.

Valentin Ceausescu elmondta, hogy apja elrugaszkodott a valóságtól. A temesvári, kolozsvári és aradi utcai tüntetések után pár nappal december 21-ére nagygyűlést hívott össze Bukarestbe, hogy megmutassa támogatottságát. Számításait azonban keresztülhúzta a tömeg, amely ellene fordult. Beléfojtották a szót és menekülésre kényszerítették. 1989. december 25-én egy rendkívüli katonai törvényszék halálra és vagyonelkobzásra ítélte Nicolae és Elena Ceausescut, s azonnal kis is végezték őket.

A ritkán nyilatkozó Valentin Ceausescu szerint a tanácsadók tudatlanságban tartották apját, aki így tévesen ítélte meg a nép haragját, s azt hitte, a Szovjetunió próbálja megdönteni hatalmát. "Nem tájékoztatták az elégedetlenség mértékéről" - mondta Valentin Ceausescu, aki azt állítja, hogy jobb lett volna, ha szüleit azonnal megölik, mert akkor több száz ártatlan ember életét lehetett volna megmenteni.

A Ceausescu-diktatúrát megdöntő 1989-es forradalom mintegy 1100 ember életét követelte. A legtöbben a december 22. és 25. közötti zűrzavaros eseményekben haltak meg.

A 61 éves Valentin Ceausescu két évtizedet dolgozott a Bukarest közelében fekvő atomfizikai kutatóintézetben. Letartóztatták őt is, és szülei tárgyalását televízión keresztül nézte. "Szégyelltem, hogy román vagyok. Nem éreztem, hogy ők a szüleim" - fogalmazott a férfi, hozzátéve, hogy egyszerűen meg kellett volna azonnal ölni az apját, akkor, amikor elfogták.

A jelenről szólva Valentin Ceausescu megjegyezte, hogy az emberek mást reméltek a forradalomtól. "Számtalan kiábrándult embert látok, és nem vagyok ettől boldog" - mondta.

A rendszerváltás óta alaposan eladósodott Romániát - adósságállománya közel 78 milliárd euróra rúg - a Nemzetközi Valutaalap segélycsomagja tartja életben. Idén ősszel hónapokra megbénította az országot a belpolitikai harc, ideértve az elnökválasztást, amelyet a vesztes fél szerint széleskörű csalások jellemeztek.