Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Tűz egy permi bárban, több mint száz halott

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kora reggelre 102-re emelkedett az oroszországi Perm egyik éjszakai bárjában kiütött tűz halálos áldozatainak száma.

A permi Sánta ló bárban történt szerencsétlenség nyomán a rendkívüli helyzetek minisztériumának közlése szerint további 146 embert ápolnak kórházban, közülük mintegy nyolcvanan súlyos állapotban vannak, többnyire égési sérülések és füstmérgezés miatt.

A hasonló oroszországi tragédiák közül ez volt eddig a legsúlyosabb, s a szakértők szerint a halálos áldozatok száma még tovább nőhet.

Idén, tavaly és 2007-ben legalább öt hasonló eset történt Oroszországban: a szórakozóhelyeken többnyire tűz szedett áldozatokat, egy esetben gyilkos tolongás tört ki, de az áldozatok száma sehol nem haladta meg a tíz főt.

Medvegyev elnök utasítására reggelre az Uraltól nyugatra fekvő városba érkezett az egészségügyi és a belügyminiszter, továbbá a rendkívüli helyzetek minisztere és az utóbbi tárca négy különleges repülőgépe. A legsúlyosabb sérültek közül néhányat már kora reggel útnak indítottak Moszkvába helikopteren. Tatyjana Golikova egészségügyi miniszter reggel a permi kórházakat körüljárva a helyi és a magával hozott orvosokkal közösen vizsgálta, mely sérülteket lehet és kell Moszkvába szállítani, s az előzetes adatok szerint a nap folyamán 45 sérültet visznek a fővárosba.

A hatóságok hangsúlyozták, hogy nem történt robbantás: a rendelkezésre álló adatok szerint a tüzet és az azt követő pánikot egy sűrített gázzal, vagy sűrített levegővel működő, úgynevezett "hideg tűzijáték" petárdája okozta. Szakértők szerint a kevéssé veszélyesnek tekintett pirotechnikai eszköz hibás lehetett, vagy a begyújtásakor nem vették figyelembe a helyiség belmagasságát.

A helyi idő szerint éjjel 1:20 körül kiütött tűz kapcsán alig fél óra elteltével megjelent a hír, miszerint Dmitrij Medvegyev elnök kormánybizottság alakítására utasította Vlagyimir Putyin kormányfőt, az illetékes minisztereket és a helyi kormányzót pedig minden szükséges lépés azonnali megtételére.

Putyin a kormánybizottságot a hírügynökségi jelentések tanúsága szerint már az elnöki utasítást megelőzve megalakította, élére Szergej Sojgut, a rendkívüli helyzetek miniszterét nevezve ki.

A hatóságok láthatólag igyekeznek elkerülni azokat a hibákat, amelyek a Nyevszkij Expressz elleni november 27-i merénylet után órákkal késleltették a segítséget.

Beszámolók szerint a Sánta ló bárban kitört tűz pillanatok alatt elharapózott a mintegy 500 négyzetméteres helyiségben, s a kijáratoknál tolongás és pánik alakult ki: bár néhány sérült különféle törésekkel, koponyasérülésekkel került kórházba, de legtöbbjüket égési sérülések és füstmérgezés miatt ápolják. A 400 vendég befogadására alkalmas szórakozóhelyen mintegy 250 ember ünnepelte a bár megnyitásának 8. évfordulóját, főleg a lokál alkalmazottai, valamint családtagjaik és barátaik.

Hajnalra Moszkvából a kormánytagokon kívül Permbe érkeztek a rendkívüli helyzet minisztériumának repülőgépei - vérrel, vérplazmával, gyógyszerekkel és orvosi felszerelésekkel, továbbá több orvoscsoport. Az áldozatok hozzátartozóit a helyszínen pszichológusok fogadták. A helyi vérellátó állomások jelezték, hogy van elég vér és plazma, de várják mindazokat, akik készek vért adni.