Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Bajnai Gordon találkozik a pápával

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Magánkihallgatáson fogadja pénteken a magyar kormányfőt a Vatikánban XVI. Benedek pápa. Bajnai Gordon tárgyal Tarcisio Bertonéval, a vatikáni államtitkárság vezetőjével is.

A távirati iroda értesülései szerint a megbeszélésen várhatóan szóba kerül a jövő évi költségvetés, amelyet a katolikus egyház is bírált amiatt, hogy a korábbi évekhez képest alacsonyabb összeggel egészítenék ki a felekezeteknek szánt személyi jövedelemadó felajánlásokat.

A pápa pénteken délelőtt fogadja a Vatikánban a magyar kormányfőt. Mielőtt Bajnai Gordon a katolikus egyházfővel találkozna, a miniszterelnököt a svájci gárdisták sorfala köszönti majd a magas rangú vendégeknek kijáró ceremóniával az apostoli palota San Damaso udvarán.

A négyszemközti megbeszélést követően a vatikáni protokollszabályok szerint bemutatják a pápának a magyar delegáció tagjait is, köztük Hiller István oktatási és kulturális minisztert. A pápai kihallgatást követően a magyar miniszterelnök Tarcisio Bertone bíborossal, a Vatikán "kormányfőjével" egyeztet.

XVI. Benedek és Bajnai Gordon megbeszélésén várhatóan szó lesz a gazdasági válság globális és magyarországi kezeléséről és arról, milyen szerepet játszhatnak a válság kezelésében az egyházak. Szóba kerülhetnek továbbá a lisszaboni szerződéssel kapcsolatos kérdések, a 2011-es magyar soros elnökség és az Európai Unió bővítése is. Magyar szempontból különösen fontos az unió nyugat-balkáni bővítése, Horvátország és a többi térségbeli ország mihamarabbi integrációja. A megbeszélések témája lesz várhatóan a Magyar Állam és a katolikus egyház kapcsolatrendszere is.