eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 12. szombat Miksa

Német lapok a páneurópai piknikről

Jelentős terjedelemben foglalkozott a német sajtó szerdán a magyar-osztrák határ húsz évvel ezelőtti megnyitásával a páneurópai piknik évfordulós rendezvényei kapcsán, amelyeken Angela Merkel német kancellár is részt vesz.

"Sok magyart bosszant, hogy a történelemkönyvekben a berlini falon ünneplő tömegekről készült fényképek ábrázolják a vasfüggöny korszakának végét, holott a magyarok ütötték az első rést az áthatolhatatlannak tűnő kelet-nyugati határon" - írta a Berliner Zeitung.

Valamennyi beszámoló ismerteti a rendezvény megszervezésének történetét, a főbb szereplőket és az augusztus 19-i eseményeket. A lapok kiemelik, hogy akkoriban már igen nagy számban voltak az országban nyugatra menekülni készülő keletnémet polgárok. A berlini Der Tagesspiegel szerint a várható határnyitás híre futótűzként terjedt a keletnémetek körében, és Kozma Imre atya, zugligeti plébános önkéntes segítői közreműködésével térképeket is szétosztott közöttük, hogy Sopronból eltaláljanak a piknik helyszínére.

A Süddeutsche Zeitung című liberális lap egyetlen szereplő, Bella Árpád személye köré építi fel a páneurópai piknik történetét. Az érintett határszakasz akkor 43 éves parancsnoka "átkozta a sorsát, mert biztos volt benne, hogy felelősségre fogják vonni, de felülkerekedett benne a gyakorlatiasság, hiszen csak erőszakkal lehetett volna feltartani a menekültek rohamát. Sokan megsérülhettek, akár meg is halhattak volna" - írja a lap.

Az újság szerint Bella úgy tett, mintha minden a legnagyobb rendben lenne, az osztrák parancsnok, Johann Göltl viszont később elismerte, hogy ő komolyan fontolgatta a fellépést "az illegális határsértők ellen. (....) Bella győzte meg (az osztrák határőrt), hogy a beavatkozásnak csak rossz vége lehet - és ma Bella a nap hőse, az osztrák pedig jó barátja" - írta a müncheni lap.

A cikk szerzője rámutat: azokban a mozgalmas napokban egyetlenegy keletnémet menekült vesztette életét a határon. "Bella Árpádnak és számos józanul gondolkodó funkcionáriusnak köszönhető, hogy nagyobb baj nélkül zajlott le a dráma."

A konzervatív Die Welt "Az ajtónyitók" című írásában szintén a Bella-Göltl barátság története köré fűzte fel a páneurópai piknik eseménytörténetét. A két egykori határőrrel készült riport szerint először 1989 augusztusában találkoztak, éppen az azóta már híres-neves fakapunál. Feladatuk a terület megtisztítása, előkészítése volt, "hogy végrehajthassanak egy parancsot, amely akár hetekkel korábban is elképzelhetetlennek tűnt volna: augusztus 19-én, itt, a mezők és a kukoricaföldek között meg kell nyitni a határt három órára, 15 és 18 óra között" - írta a Die Welt.

Göltl felidézte, hogy miután az első menekülteket elirányította Szentmargitbánya felé, "magyar kollégájához rohant és ráüvöltött: Árpi, az ég szerelmére, mit csinálsz? Miért nem szóltál? Erősítést kellett volna hoznom.+ Bella erre azt válaszolta: Hansi, halvány fogalmam sem volt erről az egészről+".

Augusztus 19. után "három napig tartott, mire Bella nagyjából meggyőződhetett arról, hogy nem fogják bíróság elé állítani, és húsz napig tartott, mire valóban megnyílt a határ".

A piknik évfordulóját a nyugdíjas barátok gyakran megünneplik, hol Göltl kertjében, hol a piknik helyszínén. "Ma is megünneplik, és nem tartják túlzásnak, hogy maga a német kancellár is eljön" - írta a Die Welt.

Címlapról ajánljuk

Kijött a sodrából a német kancellár, és magához ragadta a mikrofont

Ritkán látott jelenet zajlott le a német Bundestagban. Friedrich Merz, az ellenzéki konzervatív CDU elnöke azzal vádolta a kormányt, hogy korábbi ígérete ellenére nem szállít fegyvert Izraelnek. Ennek nyomán a kancellár, Olaf Scholz a krónikák szerint olyat tett tett, amire nemigen volt példa több mint három éve tartó hivatali idejében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×