eur:
388.49
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

A franciák is beszállnak az Északi Áramlatba

Hamarosan megszületik a megállapodás a francia gázkonszern részvételéről a Balti-tenger alatt épülő gázvezetékben. A Szentpétervár melletti Vyborg és a németországi Greifswald közötti gázvezeték létrehozásával megbízott konzorcium élén a volt német kancellár, Gerhard Schröder áll.

Az Északi Áramlat már régóta borzolja a kedélyeket, ugyanis a balti államok, valamint Lengyelország vezetői kezdettől fogva ellenezték a tenger alatti gázvezeték megépítését, környezetvédők pedig azzal érvelnek, hogy a terv megvalósítása beláthatatlan következményekkel járhat a Balti-tenger élővilágára.

Lengyel tárgyalópartnereit a kancellár még a közelmúltban sem tudta teljesen meggyőzni arról, hogy a tenger alatti gázvezeték megépítése nem irányul egyetlen ország ellen sem. Most Angela Merkel francia részről is közvetett támogatásban részesül, mert a terv megvalósításába beszáll a francai gázkonszern, a Gaz de France et Suez is.

A franciák a németek részesedésének rovására kapcsolódnának be a kivitelezésre, úgy, hogy cserébe a Gazprommal együtt részesedést kapnak a GdF Suez folyékony gázszállító vállalkozásában.

A beruházást végző, majd a vezetéket üzemeltető vegyesvállalatban, az Északi Áramlat Konszernben a német energetikai óriások, az E.ON és a Wintershall, valamint a holland Gasunie rendelkezik részesedéssel az orosz Gazprom 51 százaléka mellett.

A tenger alatti vezeték 1200 kilométer hosszú lesz, és rajta keresztül 2011-ben már 27,5 milliárd köbméter gázt lehet szállítani. Azt követően hamarosan megépítik a nyomvonalon a második vezetéket is, amivel a kapacitás a duplájára nő.

Így eleve elkerülhetőek lesznek azok a fennakadások, amelyeket az ukrán-orosz tranzitban a pénzügyi viták okoznak Németország és a rajta keresztül földgázt importáló más európai országok ellátásában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×