eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Meglepő változásokra készülnek a francia munkaerőpiacon

Politikai vihart kavart a francia Esélyegyenlőségi és Diszkriminációellenes Főhatóság, a Halde egy a napokban közzétett ajánlásával, melyben azt kéri a Fillon-kormánytól, hogy törölje el az állampolgársági követelményt, melyet a francia jog a köztisztviselői posztok betöltéséhez, illetve a szabadfoglalkozásnak minősülő, egyebek mellett az ügyvédi, közjegyzői, műépítészi vagy állatorvosi szakmák gyakorlásához előír.

 A Főhatóság szerint a köz- és a magánszférában jelenleg mintegy hétmillió olyan állás létezik, melyet csak francia vagy európai uniós állampolgárságú munkavállaló tölthet be, ami az összes munkahelyek mintegy 30 százalékát teszi ki.

A magánszférában tizenhét olyan szakmát tartanak nyilván, melyek betöltéséhez kötelező a francia állampolgárság, további harmincöt szakma esetében pedig legalább uniós útlevéllel kell rendelkezni. A hatósági végrehajtóknak, a jegyzőknek vagy a nagy médiavállalatok vezetőinek például kötelező módon franciáknak kell lenniük, az ügyvédek, a műépítészek vagy az állatorvosok esetében viszont elegendő az uniós állampolgárság.

A Halde szerint a "legnagyobb diszkrimináció" a közszférában tapasztalható, ahol az 5,2 millió állás betöltéséhez francia, de legalább uniós papírok szükségesek. E gyakorlatnak a Főhatóság szerint egyebek mellett azért kell véget vetni, mert az Országos Statisztikai Hivatal adatai szerint a Franciaországban élő, Európai Unión kívülről érkezett külfödiek körében a munkanélküliség jelenleg meghaladja a 22 százalékot.

A testület ugyanakkor hangúlyozza, hogy megállapításai nem vonatkoznak a rendőrség és egyéb, államvédelemmel kapcsolatos szervekre.
A jelentést eddig a kormányzó UMP párt részéről érte a legkeményebb bírálat. Az önmagát "dekomplexált jobboldalinak" nevező Christian Vanneste honatya tucatnyi képviselőtársával kiadott nyilatkozatában "provokációnak" nevezi a Halde ajánlását, kifogásolva, hogy azt a hatóság egy olyan pillanatban tette közzé, amikor "minden francia család a munkanélküliségtől retteg", és a munkanélküliségi mutatók napról-napra romlanak.

A politikus szerint, ha a kormány enged a Főhatóság kérésének, úgy ezentúl semmi tartalma nem lesz a francia vagy az uniós állampolgárságnak.

A Halde egyébként valószínűleg előre számolt a viharos fogadtatással, ezért ajánlásában hangsúlyozza: egy 2003-as Európai Uniós dokumentum szerint automatikusan meg kell nyitni a munkaerőpiacot azon nem uniós állampolgárok előtt, akik öt évnél régebben tartózkodnak legálisan valamelyik tagországban. Az ellenzők azonban erre azt mondják: ez a dokumentum nem kötelező jellegű.

A kormány részéről az ügyben eddig csak a pénzügyminiszter szólalt meg, és óvatosan annyit mondott: mielőtt bármilyen döntés születne, előbb megvizsgálják a többi tagország gyakorlatát. Egy szocialista párti szenátor asszony ugyanakkor kilátásba helyezte: ha a kormány nem lép, úgy törvényjavaslatot nyújt be az ügyben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kiszivárgott Trump súlyos terve, máris újabb segélyt kaphatnak az ukránok - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Kiszivárgott Trump súlyos terve, máris újabb segélyt kaphatnak az ukránok - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×