eur:
404.37
usd:
373.84
bux:
74397.16
2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta

Amerika retteg Obama életéért

Barack Obamát nem aggasztja, hogy a meggyilkolását tervezte két szélsőséges amerikai fiatal. A demokrata elnökjelölt a rá annyira jellemző hidegvérrel fogadta a hírt. Aggódnia valóban nem igazán kell, hiszen ő a legjobban védett elnökjelölt a Robert F. Kennedy meggyilkolása óta paranoiás Egyesült Államokban.

A 46 éves illinoisi szenátor tavaly május óta kap védelmet - ilyen hosszú idővel (18 hónappal) az elnökválasztás előtt az Egyesült Államok történetében ilyesmi még elnökjelölt-aspiránssal nem fordult elő.

Barack Obama a rá jellemző hidegvérrel fogadta ezt, és már az év elején igyekezett megnyugtatni a híveit, hogy kár aggódni érte. "Azt hiszem, mindenki, aki indul az elnökválasztáson, tisztában van azzal, hogy ez bizonyos veszélyekkel jár - mint ahogy egyébként minden" - jelentette ki.

Ez igaz, ám Obamát a szokásosnál nagyobb veszély fenyegeti, hiszen ő az Egyesült Államok történetének első fekete bőrű elnökjelöltje, az ország vezetőjének lenni pedig nem életbiztosítás.

Eddig négy amerikai elnök ellen követtek el merényletet: Abraham Lincolnt 1865. április 14-én, James Abram Garfieldet 1881. július 2-án, William McKinley-t 1901. szeptember 6-án, John Fitzgerald Kennedyt 1963. november 22-én lőtték le. Utóbbi fivérét, Bobbyt pedig a győzelem küszöbén, 1968. június 5-én gyilkolta meg Sirhan Sirhan.

Nyolc másik amerikai vezető ellen is követtek el sikertelen merényletet.

Nehéz elképzelni, hogy lenne olyan nyugati politikus, aki nagyobb veszélyben lenne, mint a Kennedyk fekete bőrű, liberális örököse - ráadásul egy olyan országban, ahol a faji erőszaknak, a szélsőjobboldali mozgalmaknak és a fegyverkultusznak olyan hagyománya van, mint az Egyesült Államokban.

Visszafojtott lélegzettel

Eddig két merénylettervről tudni Barack Obama ellen. Az egyik volt a memphisi, a másik - kevésbé kidolgozott - tervet még augusztusban, a demokrata elnökjelölő konvenció idején lepleztek le.

A biztonságiak szemmel láthatóan komoly erőkkel védik Obamát, aki mellől soha nem mozdul el hat nagydarab, éles szemű titkosügynök, akik meg sem próbálják elrejteni a kíváncsi szemek elől a fegyvereiket.Közülük legalább egy mindig a Renegát fedőnevet kapott illinoisi szenátor kocsijában utazik, míg a többiek egy másik autóban követik a politikust.

A legjobban nem is akkor aggódnak, amikor a szenátor éppen úton van, hanem olyankor, amikor a beszédek után kezet fog a híveivel. Ilyenkor nem Obamát figyelik, hanem a kezeket, amelyek a szenátor felé nyúlnak.

Obama kampánygyűléseire az érdeklődők csak úgy jutnak be, ha előbb átmennek egy fémérzékelő kapun - és táskát nem vihetnek magukkal. Az újságírók felszerelését kutyák és képzett kezek kutatják át.

Obama családi otthonát Chicagóban fegyveres őrök és többszörös biztonsági kordon védi.

Ez még mind semmi

Az illinoisi szenátor családjának - feleségének és két kislányának - az életét már eddig is alaposan felforgatta a politika, ez mind semmi ahhoz képest, mi lesz, ha Obamáék költözhetnek be januárban a Fehér Házba, ahol elképesztően szigorú biztonsági intézkedéseket vezettek be 1981-ben, miután egy fegyveres megsebesítette Ronald Reagan akkori elnököt.

A két kislányt fegyveres őrök kísérik majd iskolába, a közös sétákat pedig gyakorlatilag elfelejtheti a család.

Ki akarná megölni Obamát?

Az amerikaiak félelmeit erősíti a most leleplezett merényletkísérlet. Nagyon valószínű, hogy a két memphisi fiatalember hasonló, jobboldali gyűlölködők, neonáci skinheadek lehetnek azok, akik veszélyt jelentenek rá.

Néhány ilyen - a bevándorlókat, a zsidókat és afroamerikaiakat - célpontul kitűző csoport kicsiny ugyan, de vannak olyanok is - például az Amerikai Nemzetiszocialista Párt -, amely jelentősebb számú és jól szervezett

Azóta, hogy 1995-ben Timothy McVeigh felrobbantott egy szövetségi épületet Oklahomában, statisztikák szerint a szélsőjobboldaliak mintegy hatvan terrorista merényletet terveztek meg az Egyesült Államokban kormányzati épületek, bankok, zsinagógák és mecsetek, valamint rendőrtisztek, bírók, politikusok és polgárjogi aktivisták ellen.

Címlapról ajánljuk
Parragh László: a magyar vállalkozások alapfilozófiája, hogy minél kevesebb külső beavatkozással hagyják őket élni

Parragh László: a magyar vállalkozások alapfilozófiája, hogy minél kevesebb külső beavatkozással hagyják őket élni

A versenyképes vállalkozásoknak olykor ki kell lépniük a komfortzónájukból ahhoz, hogy előnybe kerüljenek a piacon – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Parragh László. A Magyar Kereskedelmi és Ipar Kamara elnöke beszélt a Demjén Sándor-program előnyeiről, a vállalkozások problémáiról és a versenyképesség fontosságáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.28. hétfő, 18:00
Oroszi Beatrix
a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×