eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Elszabadult idősek - kétségbeesett öregekből válik bűnöző

Komoly problémává vált Japánban az "idősbűnözés". Kutatók szerint az öregek generálta erőszakhullám oka, hogy felbomlóban van a hagyományos családmodell, az új környezetben sokan nem találják a helyüket.

A legtöbb idős csak elcsen néhány dolgot egy boltból, ám egyre többen vannak, akik zaklatnak másokat, erőszakoskodnak, vagy akár gyilkolnak is. "Nagy változás ment végbe az elmúlt tíz évben. Akadnak, akik kényszerből lopnak, de a probléma fő oka nem ez" - mondta Rudzsivara Tomomi, a Bousou Rojin, azaz az Elszabadult idősek című kötet szerzője.

Az író szerint a hagyományos japán társadalmi rend átalakulása az oka, hogy az öregek erőszakhoz folyamodnak. "Régen tisztelték és gondozták az időseket, akik a gyerekeikkel és azok családjával laktak. Ez ma már nem így van: az öregek nem ismerik a saját szomszédaikat, a körülöttük élőket" - magyarázta.

Japánban hagyományosan kevés a bűneset, a hivatalos statisztikák szerint pedig a számuk tovább csökken - kivéve az idősek által elkövetett bűncselekményeké. Míg 1998-ban 13.739 idős, 65 év feletti japánt ítéltek el a bíróságokon büntetőügyekben, tavaly 48.597-et. A gyilkossági esetek száma 150 volt.

A japán kormány körülbelül 13 milliárd forintnak megfelelő összeget költ három olyan új börtönrészleg építésére, amelyeket kifejezetten az idős elítéltek kiszolgálására terveztek. Az öregek közül sokan visszaeső bűnözők, akik röviddel szabadulásuk után ismét összeütközésbe kerülnek a törvénnyel, pusztán azért, hogy visszatérhessenek a börtönbe, ahol ellátják őket és velük egykorúak társaságában lehetnek.

Rudzsivara Tomomi szerint sok idős manapság már nem udvarias és megértő, hanem durva, követelőző és fenyegetőző. "A saját szememmel láttam, hogy egy öreg a szupermarketben üvöltözött az egyik eladóval, aztán besétált egy bankba, ahol ugyanúgy kiabált tovább. Ezelőtt még sohasem tapasztaltam ilyesmit" - méltatlankodott.

Az író szerint nemcsak a társadalomtól és a családtól való elszakadás miatt vannak bajban az idősek: aggódnak, hogy ki viseli majd gondjukat, ha már nem lesznek képesek ellátni magukat. Japán nyugdíjrendszere meglehetősen rendezetlen, munkások ezreinek adatai vesztek el, sok öreg pedig attól tart, hogy nem kap anyagi segítséget az államtól.

"A társadalom megváltozott, több a gazdasági probléma, így nem gondolom, hogy a közeljövőben javulni fog a helyzet. Igazság szerint biztos vagyok benne, hogy tovább romlik majd" - jegyezte meg Rudzsivara Tomomi.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×