eur:
388.83
usd:
360.17
bux:
68177.9
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Vér és halál: ismerje meg a világ öt legveszélyesebb városát!

Nem könnyű összehasonlítani a különböző országok bűnözési statisztikáit, a Foreign Policy azonban megpróbálta: összeállította annak az öt városnak a listáját, amely brutalitásával, veszélyességével messze kiemelkedik a többi közül.

1. Caracas, Venezuela

Lakosság: 3,2 millió

A gyilkosságok aránya: 130 halálozás 100.000 főre (hivatalos adat)

Hugo Chávez elnök országának fővárosa, Caracas, sokkal veszélyesebb hellyé vált az utóbbi években, mint a bűnözés miatt hírhedtté vált Dél-afrikai Köztársaság bármelyik városa - sőt, már megelőzte e téren Bogotát is. Hivatalos adatok szerint is itt történik arányaiban a legtöbb gyilkosság - a helyzet pedig még ennél is sokkal rosszabb, mert a kormányzati statisztikákból nagyrészt kimaradnak a börtönökben elkövetett emberölések, valamint azok, amelyek nem "kategorizálnak".

Nem szerepelnek a statisztikákban azok sem, akik azért veszítik életüket, mert "ellenállnak a letartóztatásnak" - márpedig a caracasi rendőrök hírhedten brutálisan bánnak például a tiltakozó egyetemistákkal.

Az elképesztő adatok miatt sokan vádolják az elnököt, akinek kormányzata képtelen felvenni a harcot az egyre erősödő bűnözéssel. Ami tény: azóta, hogy Chávez 1998-ban letette az elnöki esküt, az emberölések száma 67 százalékkal nőtt - elsősorban a kábítószer kereskedelem és a szervezett bűnöző bandák egyre erőszakosabbá válása következtében.

Ramón Rodríguez Chacín, a nemrégiben lemondott belügyminiszter júliusban elismerte, hogy csak január óta 27 százalékkal nőtt a gyilkosságok száma - ám szakértők szerint ez az arány alábecsült. Caracasban egyes becslések szerint a valóságban minden 100 ezer emberből 160 lesz gyilkosság áldozata.

2. Cape Town, Dél-afrikai Köztársaság

Lakosság: 3,5 millió

A gyilkosságok aránya: 62 halálozás 100.000 főre

A festői Cape Townnak elsősorban a külvárosai életveszélyesek; itt sokkal több a gyilkosság, mint a turisták által is látogatott belső kerületekben. A rendőrség szerint a legtöbb erőszakos bűncselekményt ismerősök ellen követik el; ilyen volt például az a sokkoló eset tavaly, amikor négy férfi leöntötte nőismerősét benzinnel, majd felgyújtották a szerencsétlent. A nyomozás adatai szerint az elkövetők a gyilkosság előtt kemény drogot fogyasztottak - a kábítószer-fogyasztás egyébként egyenesen arányos a gyilkosságok számának növekedésével.

2006 és 2007 között 12,7 százalékkal nőtt a városban elkövetett gyilkosságok száma, és a helyzet romlása egyre jobban aggasztja a helyi politikusokat - annál is inkább, mert Dél-Afrika készül a 2010-es labdarúgó-világbajnokság megrendezésére.

A kormányzat a korábbinál több rendőrt foglalkoztat, hogy garantálni tudják a látogatók biztonságát, ám ez valószínűleg csak a stadionok környékén és azokon a helyeken vezet majd javuláshoz, ahol a szurkolók megfordulnak majd. Cape Town szegénynegyedeiben - ahol átlagosan 5,9 gyilkosságot követnek el egy nap - ettől aligha lesz biztonságosabb az élet.

3. New Orleans, Amerikai Egyesült Államok

Népesség: 220.614 és 312.000 között (a Katrina hurrikán pusztítása miatt a szám csak becslés)

A gyilkosságok aránya: 67-95 halálozás 100.000 főre (a helyi rendőrség, illetve az FBI becslése)

A sanyargató szegénység, az elégtelen iskolarendszer, a börtönviseltek magas száma és a rossz lakáshelyzet miatt a városban már régóta magas az erőszakos bűncselekmények száma.

A helyzeten csak rontott a Katrina; a hurrikán 2005-ös pusztítása a kábítószer-kereskedőknek meg kell küzdeniük egymással minden egyes fogyasztóért, s ez a csata rengeteg halálos áldozatot követel. A Josephine Street egyetlen négy lakóépületes szakaszán négy ember öltek és 15 másikat lőttek meg 2007 karácsonyán.Mivel a lakosság száma gyorsan nő, közelítve a Katrina előtti időszakban mértéhez, ezért nehéz pontosan megmondani, mekkora 100 ezer főre vetítve a gyilkosságok aránya. De akár a helyi, akár az FBI adatait vesszük számításba, mindenképpen New Orleans az Egyesült Államok legveszélyesebb városa, amely messze megelőzi Detroitot (46) és Baltimore-t (45).

4. Moszkva, Oroszország

Népesség: 10,4 millió

A gyilkosságok aránya: 9,6 halálozás 100.000 főre (becslés)

A moszkvai gyilkossági arányokat össze sem lehet hasonlítani Caracaséval vagy Cape Townéval, az orosz főváros azonban még így is sokkal veszélyesebb a többi európai nagyvárosnál - Londonban, Párizsban, Rómában és Madridban a gyilkosságban elhunytak aránya nem érte el a kettőt százezer lakosból 2006-ban.

A helyzet azonban Moszkvában is javul, idén 15 százalékkal csökkent az előző évhez képest a gyilkosságok száma, ám egyre gyakoribb a rasszista jellegű erőszak, ez pedig arra utal, hogy a javulás talán csak ideiglenes.

Idén eddig hat etnikai alapon elkövetett gyilkosság történt Moszkvában - hatszor több mint 2007-ben. A gyilkosok egy része valamelyik ultranacionalista szkinhed csoport tagja - az egyik ilyen banda, a "Szpasz" 2006-ban 11 embert ölt meg, amikor bombát robbantott a város északi részén lévő egyik piacon.

Az orosz kormány végre komolyan foglalkozik a problémával, segítséget nyújt a bevándorlóknak és megpróbálja megfékezni az utcai bandákat. A szélsőségesek támadásai azonban változatlanul aggasztóak.

A bevándorlók mellett az újságírók és más, magas állást betöltők is az átlagnál jobban aggódhatnak az életükért Moszkvában, ahol hivatalos adatok szerint 62 bérgyilkosságot követtek el 2005-ben.

5. Port Moresby, Pápua Új-Guinea

Népesség: 254.200

A gyilkosságok aránya: 54 halálozás 100.000 főre

Meglepő lehet, hogy Port Moresby is felkerült erre a listára - de csak a laikusok számára. A sok erőszakos bűncselekmény, a rendőrségi korrupció és a bűnbandák garázdálkodása miatt Pápua Új-Guinea fővárosa már 2004-ben elnyerte a "világ legrosszabb városa" kétes címét az Economist Intelligence Unit felmérésének eredményeként.

A város központját az itt "raszkoloknak" nevezett bandák uralják, a munkanélküliség eléri a 80 százalékot - így nem csoda, hogy Port Moresby megelőzte a felmérésben vizsgált 130 másik várost.

A bűnözés elleni harcban a helyi rendőrségre egyáltalán nem lehet számítani, sőt: tavaly novemberben öt tisztet helyeztek vád alá a nemi erőszaktól a gyilkosságig terjedő bűncselekmények miatt.

Augusztusban, a rendőrség laktanyáiban három hónapos kijárási tilalmat vezettek be, mert kiderült, hogy a rendőrök és bűntársaik bankrablások egész sorozatát tervezték meg igen alaposan.

Aggodalomra ad okot a kínai kisebbség és a helybéliek között növekvő feszültség, valamint az is, hogy egyes jelentések szerint egyre aktívabbak a szigeten a szervezett kínai bűnbandák.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentette az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indíthatja a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×