eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

"Az orosz hírszerzés ma is kész az akcióra nyugati célpontok ellen"

Az orosz állam támogatásával ölték meg Litvinyenkót - állítják brit biztonsági illetékesek. A hír egy időben vált nyilvánossá azzal, hogy Dmitrij Medvegyev orosz elnök és Gordon Brown brit miniszterelnök első ízben találkozott egymással a hokkaidói G8-as csúcson.

A brit biztonsági illetékesek szerint szinte bizonyos, hogy az orosz állami szervek álltak a 2006-os Litvinyenko-gyilkosság hátterében. A brit állampolgárságot kapott volt FSZB-s hírszerző tisztet radioaktív polónium izotóppal mérgezték meg Londonban.

Moszkva mindig is tagadta, hogy köze lett volna a Vlagyimir Putyin akkori elnököt élesen bíráló Litvinyenko meggyilkolásához. A brit hírszerzés egyik magas rangú tisztje azonban azt mondta a BBC Newsnight című esti háttérműsorának: "nagyon sok az arra utaló nyom", hogy állami akció keretében tették el láb alól Litvinyenkót.

A KGB utódja, az FSZB más kormányügynökségekhez képest jóval nagyobb autonómiát élvezett Vlagyimir Putyin alatt - hangsúlyozta a forrás. A brit MI5 emellett azt állítja, egy másik Kreml-kritikus, a Londonban menedékjogot kapott oligarcha, Borisz Berezovszkij elleni merényletet hiúsított meg.

A program szerint egy, a szintén az orosz elhárításnak dolgozó csecsen készült az akcióra, aki a mágnás bizalmába férkőzött. A férfit azonban elfogták, és kiutasították az országból.

Az MI5 szerint mindez arra példa, hogy az FSZB továbbra is hajlandó nyugati célpontok elleni akciókra, ami megmérgezi a kétoldalú viszonyt.

Miért éppen most?

Kérdéseket vet fel, azonban a hír időzítése: a BBC szinte pontosan akkor kapta az információt, amikor Gordon Brown brit miniszterelnök és Dmitrij Medvegyev új orosz elnök első négyszemközti találkozóját tartotta a G8-as csúcson, Japánban.

Medvegyev az esemény előtti interjúiban arról beszélt, hogy kész rendezni a viszonyt Nagy-Britanniával, amely többek között a Litvinyenko-ügy miatt mérgesedett el, de ehhez válaszlépésekre vár. A Timesnak pedig szintén egy MI5 vezető azt mondta: Oroszország a harmadik legnagyobb fenyegetés a szigetországnak az al-Kaida és Irán mögött.

Elemzők most azt találgatják, mi lehetett a cél az információ időzítésével. Az egyik elmélet szerint Gordon Brown üzente így kerülő úton ismét Moszkvának: elfogadhatatlan, hogy brit területen hajtson végre akciókat az FSZB, vagy más orosz állami szerv.

A két ország viszonyát emellett továbbra is mérgezi a TNK-BP vegyesvállalat ügye, amelynek orosz nagyrészvényesei hétfőn sikertelenül próbálták meg eltávolítani az igazgatótanács brit vezetőjét.

Pénz van a háttérben?

London szerint itt is a Kreml jóváhagyásával akarnak lenyelni egy nyugati érdekeltségű céget. Andrej Szoldatov, egy független orosz internetes lap, a Jezsednyevnij Zsurnal hírszerzési tudósítója szerint azonban arról is szó lehet, hogy az MI5 nagyobb szeletet akar az állami költségvetésből.

A brit hírszerzői kapcsolatokkal is rendelkező újságíró megjegyzi: az MI5 tapasztaltabb dolgozóit elszippantotta a szervezett bűnözés ellen létrehozott új brit ügynökség, a SOCA, ahol magasabbak a fizetések, ezért az MI5 érdekében áll, hogy felhívja magára a figyelmet.

Szoldatov utal arra is, hogy a brit titkosszolgálat eddig úriember módjára viselkedett: a britek szemben az oroszokkal csak a politikai fronton próbálták visszaszorítani ellenfelüket. Az FSZB azonban megpróbált beavatkozni a TNK-BP olajcég irányításába - jegyzi meg -, és a britek ezek után gyakorlatilag "állami érdekeiket veszélyeztető" intézményként nevezték meg az orosz elhárítást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×