eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Degeszre keresik magukat a dráguló élelmiszereken

Hatalmas bevételekre és profitra tesznek szert a multinacionális agrárvállalatok az emelkedő élelmiszeráraknak köszönhetően; a folyamat másik oldalán viszont újabb milliók kerülnek az éhezők közé.

A búza, a kukorica és a rizs elmúlt egy évben bekövetkezett áremelkedése miatt a Világbank számításai szerint 100 millió embert fenyeget súlyos éhínség. Azok a rétegek a legveszélyeztetettebbek, amelyek jövedelmük 80 százalékát eddig is ételre költötték.

Ezzel párhuzamosan a nagy nemzetközi agrárcégek bevételei meredeken emelkednek: a Monsantóé december és február között (az előző év azonos időszakához képest) több mint 100 százalékkal, a Cargillé 86 százalékkal, míg a műtrágyagyártó Mosaic-é több mint 1200 százalékkal.

Utóbbi főként annak köszönheti a bevételnövekedést, hogy a műtrágyák ára tavaly háromszorosára emelkedett, ami erősen akadályozza a termés növelését a fejlődő országokban.

A World Development Movement nevű civil szervezet igazgatója immorálisnak minősítette a vállalatok hatalmas profitjait, amelyet a cégek megtartanak, abból semmit sem juttatnak a fejlődő országokbeli gazdálkodóknak.

A vállalatok persze másképpen vélekednek erről, a Cargill szerint például bevételnövekedése annak köszönhető, hogy az elmúlt években 18 milliárd dollárt befektetve fejlesztette kapacitásait.

Éhes Ázsia

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) jelentése szerint 37 fejlődő országnak van azonnali szüksége élelmiszerre; annak hiánya miatt pedig egyre több helyen törnek ki zavargások Bangladestől Burkina Fasoig, Kínától Kamerunig.

Az áremelkedés alapvető oka a kereslet növekedése, amelynek egyik összetevője a bioüzemanyagok egyre nagyobb tételben történő előállítása, a másik pedig India és Kína hatalmas húsigénye. Utóbbi kielégítésére rengeteg gabonára van szükség, egy kilogramm marhahús előállításához például 7 kilogrammra.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×