eur:
392.62
usd:
365.96
bux:
66816.39
2024. április 26. péntek Ervin

Csáky: Készek vagyunk az utcára vonulni

A Magyar Koalíció Pártja maradéktalanul támogatja és azonosul a szlovákiai magyar szülők és pedagógusok szándékával, akik a magyar iskolák, a magyar nyelvű oktatás sérelmére módosuló szlovák oktatási törvény elleni tiltakozásuknak hangot adva készek az utcán tüntetni - jelentett ki vasárnap a szlovák közszolgálati televízió műsorában Csáky Pál, az MKP elnöke.

Csáky Pál - a kormánykoalícióhoz tartozó Néppárt-HZDS elnöke, Vladimír Meciar vitapartnereként vett részt a kamerák előtti vitában - azt mondta: "nekünk az ilyen oktatási törvény nem kell." Ezzel szemben Meciar azt hajtogatta, hogy a készülő jogszabály megőrzi a szlovákiai magyar oktatás eddigi status quóját, a magyarok jogai nem csorbulnak.

Az MKP elnöke jelezte: a járásokban már megalakultak az előkészítő bizottságok, és, ha a szlovák parlamenti vitában az erőfölényben levő kormánypártok nem állnak el a magyar anyanyelven tanulók ellen irányuló szándék törvényesítésétől, "akkor kimegyünk az utcákra."

A politikus kifejtette, hogy a parlamenti előtt fekvő tervezet három alapvető pontban sérti a magyar iskolai oktatás status quóját: a szlovák nyelvoktatás óraszámainak emelése árán csökkentenék a magyar nyelv és irodalomórák számát, szlovákból fordított tankönyvekből oktatnának, emellett kedvezőtlenül módosítanák a tanfelügyelői rendszert. Ezzel szemben az MKP és az érintett szlovákiai magyarok és intézmények az eddigi gyakorlat megőrzése mellett szállnak síkra.

Kettős szemlélet?

Meciar szerint ugynakkor tarthatatlan, hogy a szlovákiai magyar iskolákban "más forrásokból, Magyarországon kiadott tankönyvekből" tanítsák a történelmet, még akkor is, ha a szlovák oktatáspolitika a történelemre és a földrajzra is más szemlélettel tekint, mint a magyarok. "Miért kell a gyerekbe kiskoruktól beleoltani és belésulykolni ezt a kettős szemléletet" - tette fel a kérdést Vladimir Meciar.

A vitában a piliszszentkereszti ügyről is szó esett: Meciar szerint a Szlovák Kisebbségi Önkormányzat irodájának kiköltöztetése szlovákellenes provokáció. Válaszul Csáky azt mondta: az 54 százalékos szlovák többségű pilisi falu nemzetiségi arányait tekintve végső soron a "szlovákok költöztették ki a szlovákokat, mert jó tudni, hogy egy lakossági vitáról van szó, ahol a szerencsétlen vitában döntő testületben szlovákok is szavaztak" az iroda kiköltöztetése mellett.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy itt igenis szigorúan önkormányzati jogkört érintő vita folyik, amelybe sem a magyar kormánynak, sem Európai Uniónak nincs illetékessége, a beleszólás jogával bíró helyiekben pedig bízvást lesz annyi bölcsesség, hogy megnyugtató megoldásra jussanak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×