eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Megúszhatja a felelősségre vonást Szaddám Huszein kulcsembere

Valószínűleg nem kerül bíróság elé Tárik Aziz, aki külügyminiszterként, majd miniszterelnök-helyetteskén Szaddám Huszein rezsimjének "arca" volt. A politikus ugyanis súlyos beteg, így aligha éri meg a per kezdetét.

A szenvedélyesen szivarozó Tárik Aziz tüdőbeteg, de az állapotáról biztos értesülése a fiának sincs, az egykori miniszterelnök-helyetteshez ugyanis újabban biztonsági okokból még az ügyvédjét sem engedik be.

Ziad Aziz csak annyit tud, hogy az apját valószínűleg átszállították a bagdadi repülőtér közelében fekvő amerikai bázisra, így a rabtársai vigyázhatnak rá.

Ziad Aziz azt követeli, hogy az apja ellen vagy emeljenek vádat, vagy pedig engedjék szabadon. "Öt év börtön elegendő büntetés volt a számára. Apán 72 éves, és súlyos beteg. Hadd töltse az utolsó napjait az unokáival" - vélekedett a The Timesnak nyilatkozva a fiú.

Az amerikai hadsereg megerősítette, hogy Tárik Aziz beteg, de személyiségi jogokra hivatkozva ennél többet nem árulnak el.

Aziz húsz éven keresztül volt Szaddám Huszein rezsimjének "arca" és védője. A politikus 2003. április 24-én, nem sokkal Bagdad eleste után adta meg magát az amerikaiaknak. Cserében az amerikaiak lehetővé tették, hogy a családja Jordániába meneküljön.

Ziad Aziz szerint az apja nem bánta meg, hogy Huszeinért dolgozott, és még mindig nagy embernek tartja a volt diktátort. "Apán 35 évig dolgozott Szaddámmal. A barátjának, a vezetőjének, az elnökének tekintette, és sírt, amikor megtudta, hogy Szaddámot megölték" - nyilatkozta a fiú.Szerinte azonban az apja - aki az egyetlen keresztény volt embernek Huszein környezetében - semmiféle felelősséget nem visel a volt a rezsimnek a kurdok és a síiták elleni tömeggyilkosságokért, sem pedig más atrocitásokért. "Apám csak politikai kérdésekkel foglalkozott, semmihez nincs köze, amit a népünk ellen követtek el. Õ csak parancsokat hajtott végre, nem volt döntéshozó. Keményen dolgozott az országért, hatékonyan védte az iraki érdekeket" - jelentette ki.

Amerikai bejelentés szerint Aziz sorsáról az illetékes iraki bíróság dönt majd. Azt is hozzátették, hogy a fogoly a "legjobb orvosi ellátást" kapja, így a családjának nincs oka aggodalomra.

Aziz szerepét illetően egyébként nem mindenki ért egyet a politikus fiával. Ann Clwyd brit parlamenti képviselő, aki a háború előtt Aziz szerepét vizsgáló Indict nevű szervezet elnöke volt, azt állítja: a politikus mélységesen belebonyolódott Huszein bűneibe, ezért pedig felelnie kell.

Aziz egyedül van egy cellában, a közelben azonban vannak még iraki foglyok. Kivégzésükig itt tartották fogva Bazan Tikritit, Huszein féltestvérét, valamint Taha Ramadán volt alelnököt is.

Aziz havonta harminc percet tölthet telefonálással, tévét nézhet, és rádiót is hallgathat. A családja kéthavonta küldhet neki csomagot: ruhát, cigarettát, csokoládét, kávét és újságokat. 2006 májusa óta azonban nem látogathatták meg, azóta ugyanis túl veszélyes az utazás Jordániából.

Mivel a barátai is elmenekültek Bagdadból, az ügyvédje az egyetlen látogatója. Tárik Aziz állítólag az emlékiratait írja.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×