eur:
392.12
usd:
366.52
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Előre hozott parlamenti választásokat akar a szerb kormány

Előre hozott parlamenti választások kiírását javasolta a szerb kormány hétfőn Boris Tadic elnöknek, s azt is megmondta, hogy a voksolást május 11-én, a helyhatósági és területi választásokkal együtt kellene megtartani.

Ezt a megoldást Vojislav Kostunica miniszterelnök javasolta, mert szerinte megbomlott a kormányon belüli összhang, nincs tovább egységes kormánypolitika, s így a testület nem tudja tovább vezetni az országot. A 25 tagú kormány többi tagja is egyetértett ezzel, hozzátéve, hogy a kabinetet létrehozó pártok parlamenti képviselőcsoportjai között is feloldhatatlan ellentétek feszülnek.

Tadic már vasárnap este bejelentette, hogy egyetért a választások előre hozatalával, s jónak tartja a május 11-i időpontot is. A parlament feloszlatásáról, a választások kiírásáról szóló döntését várhatóan kedden jelenti be. Ennek alkotmányos okai vannak: az alaptörvény szerint a kiírástól számított legfeljebb 60 napon belül meg kell ejteni a voksolást, vagyis március 11. előtt az elnök nem dönthet, ha tartani akarja a május 11-i dátumot.

A kormány működésképtelenné válása már hetekkel ezelőtt nyilvánvaló volt - okát azok az ellentétek jelentik, amelyek a kabineten belül Koszovó, illetve Szerbia EU-hoz közeledése kérdésében feszülnek. A miniszterelnök és tábora szerint Szerbia csak "egészben", tehát Koszovót magáénak tudva közeledhet az EU-hoz, míg a kormánytöbbséget adó, Tadic vezette Demokrata Párt és szövetségesei azt mondják, hogy Koszovóért harcolni kell ugyan, de ez a küzdelem nem hátráltathatja az ország EU-integrációját.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×