Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Gyűlöletszítás kenyérosztással

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A nacionalista gyűlöletszítás újabb, nem mindennapi formája jelent meg a Vajdaságban: az észak-bácskai Zomborban tizenkét, albán tulajdonban lévő pékség előtt ingyen kenyeret osztogattak, hogy a vevők ne menjenek be az üzletbe.

Jugoszlávia széthullása előtt a milosevici rezsim arra szólította fel Szerbia polgárait, hogy ne fogyasszanak szlovén ásványvizet.

Ezúttal sokkal konkrétabb lépésről van szó: az észak-bácskai Zomborban a város tizenkét, albán tulajdonú péksége előtt ingyen kenyeret és péksüteményt osztogattak napokon át, hogy a vevők ne az albánoknál vásároljanak.

A kenyérosztogatók azt állítják, hogy párton kívüliek, és ilyen módon tiltakoznak Koszovó függetlenségének egyoldalú kikiáltása ellen.

Az eseményekre azonnal reagált Korhecz Tamás, a vajdasági kisebbségi titkár, aki ellenséges magatartásnak és gyűlöletszításnak nevezte az albán pékek elleni akciót.

Korhecz Tamás szerint ezzel Koszovónak ártanak a legkevesebbet, tovább nehezítik ugyanakkor a koszovói szerbek visszatérésének lehetőségét.

A vajdasági albán pékek gazdasági tevékenységet folytatnak, vajdasági búzát vásárolnak, adót fizetnek, Szerbia állampolgárai és szerb munkaerőt alkalmaznak - közölte a kisebbségi titkár.

Magasabb szinten még nem reagáltak az esetre, a kenyérosztó akció azonban arra utal, hogy van valami a nacionalista Szerb Radikális Pártnak abban a figyelmeztetésében, hogy Koszovó után a Vajdaság lesz az újabb válsággóc.