eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

"Elkapunk benneteket, pár perc és a levegőbe röpültök" - videóval

George Bush amerikai elnök szerint Irán provokációt hajtott végre a hét végén, amikor járőrhajói kis híján fegyveres összetűzésbe kerültek amerikai hadihajókkal a Hormuzi-szorosban. Az amerikai védelmi minisztérium Bush keddi nyilatkozata után nyilvánosságra hozott egy videót, annak bizonyítására, hogy provokáció történt.

Bush Washingtonban, közvetlenül azelőtt tartott sajtótájékoztatót, hogy kilencnapos közel-keleti körútra indult. Tárgyalásain nagy teret kap majd Irán ügye, az iszlám köztársaság növekvő regionális befolyása.

"Veszélyes helyzet volt (...) nem kellett volna így cselekedniük, ez teljesen világos" - mondta. Hozzátette: nem tudja, mi járhatott az irániak fejében, ő viszont azt gondolja, provokáció történt.

A Pentagon közlése szerint az iráni Forradalmi Gárda elitalakulat öt járőrhajója vasárnap "zavarta és provokálta" az amerikai haditengerészet három hajóját a Hormuzi-szorosban.

Az iráni hajók a jelentős olajszállítási útvonal mentén, nemzetközi vizeken mintegy 200 méterre megközelítették az amerikai hajórajt - egy cirkálót, egy rombolót, valamint egy fregattot -, kitérő manőverekre késztetve azokat. Az iráni hajók állítólag az utolsó pillanatban távoztak, az amerikaiak már arra készültek, hogy önvédelemből tüzet nyissanak.

Az iráni hajók olyan rádióüzenetet küldtek az amerikai hadihajóknak, hogy "elkapunk benneteket, pár perc és a levegőbe röpültök". A Pentagon szerint ilyen súlyos provokáció még nem történt.

Teherán szerint semmi rendkívüli nem történt

Teherán nyilatkozata szerint viszont semmi rendkívüli nem történt. Az iráni külügyminisztérium szóvivője azt mondta, szokványos, mindennapos ügyről van szó, a probléma megoldódott, miután a hajórajok azonosították egymást.

"Irán fenyegetés volt, jelenleg is az, és a jövőben is az marad, ha engedik, hogy folytassa az urándúsítást" - jelentette ki az amerikai elnök. Bush korábban már közölte, hogy Iránt ugyanolyan veszélyesnek tartja, mint korábban, jóllehet egy amerikai hírszerzési jelentés szerint 2003 őszén felhagyott titkos atomfegyver-fejlesztési programjával.

A Pentagon által kedden bemutatott videót a hét végi incidens idején a USS Hopper nevű romboló hajóhídján készítették az iráni járőrhajókról. A Hopper az amerikai hajóraj tagja volt.

"Fel fogtok robbanni"

A 4 perc 20 másodperces felvétel arról tanúskodik: az amerikai hadihajókhoz közel kerülő gyors mozgású iráni járőrhajókról egy az angolt erős akcentussal beszélő férfi valóban megfenyegette az amerikai hajókat. "Közeledünk felétek (...) fel fogtok robbanni (...) percen belül" - hallatszik a nem teljesen tiszta felvételen.

A mintegy 20 percig tartó feszült helyzetben az iráni hajók figyelmen kívül hagyták az amerikaiak hajókürttel és rádión leadott figyelmeztetéseit. A videón jól kivehetők az amerikai hadihajókat megközelítő iráni járőrhajók.

A USS Hopper parancsnoki hídjáról a hajók feltűnése után az az üzenet hangzott el, hogy az amerikai hadihajók a koalíciós erőkhöz tartoznak, a nemzetközi jog alapján haladnak át a szoroson, és nincs ártó szándékuk.

Az időnként megugró, remegő videofelvétel egy üres képpel ér véget, az amerikaiak utolsó figyelmeztetését hallani: a közeledő hajók azonossága és szándéka ismeretlen, ha nem változtatják meg haladási irányukat és nem távolodnak el azonnal, akkor önvédelmi intézkedéseket hoznak ellenük. Az incidens végül összeütközés, fegyver használata nélkül zárult le, az iráni hajók elhagyták a térséget.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×