Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Átnevelő tábor fiatalkorú bűnözőknek

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A német tartományok közül elsőként Észak-Rajna-Vesztfália hoz létre átnevelő tábort bűnöző fiatalok számára - közölte vasárnap a tartomány kormánya.

A klevei járásban létesítendő intézmény a közeli hetekben nyitja meg kapuit 12 és 15 év közötti bűnelkövetők előtt. A tábor első nyolc "lakóját" később náluk idősebb elkövetők is követhetik.

A tartomány igazságügyi minisztere további hasonló táborok létesítését helyezte kilátásba, tagadva azonban, hogy az amerikai fiatalkorúak javító-nevelő táborairól vettek volna példát. Mint mondta, az utóbbiakban megalázó bánásmódban részesülnek az elítéltek, ez viszont német földön megengedhetetlen volna.

A klevei tábor lakói szigorú szabályok szerint töltik majd napjaikat. A munkából, fegyelmi és magatartási gyakorlatokból, sportból álló átnevelés azt a célt szolgálja, hogy a fiatalkorú elítéltek megtalálják a társadalomba visszavezető utat - fogalmaz a két miniszter közös közleménye.

Németországban az utóbbi hetekben fontos belpolitikai vitatémává vált a fiatalkorúak - köztük bevándorló fiatalok - körében terjedő bűnözés és annak visszaszorítása.

A szövetségi nagykoalíció egyik fele, a konzervatív uniópártok a fiatalkorú elkövetőkre vonatkozó büntetőjog szigorítását sürgetik, míg kormányzati partnereik, a szociáldemokraták ezt mereven ellenzik. A kérdés a jelek szerint fontos téma lesz a három tartományban (Hessen, Alsó-Szászország, Hamburg) közelgő választásokat megelőző kampányban.