eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Félszáz halálos áldozata van az öngyilkos merényletnek

Több mint ötvenre emelkedett a pénteki pakisztáni öngyilkos merénylet halottjainak száma. A támadás célpontja a volt belügyminiszter, Pervez Musarraf elnök közeli szövetségese volt. Az öngyilkos merénylő egy szigorúan őrzött komplexum mecsetjében robbantotta fel magát.

Több mint ötven embert ölt meg egy öngyilkos támadó a volt pakisztáni belügyminiszter otthonának közelében található mecsetben, az északnyugati Pesavar közelében. A szigorúan őrzött komplexumban a hívők az Íd-el-Adha ünnepre emlékeztek.

Egyelőre nem világos, hogyan juthatott be közéjük a merénylő, aki először leült velük együtt imádkozni. A támadó 6-7 kilogramm robbanószert vitt a ruhájába rejtve - mondta az AFP hírügynökségnek egy helyi rendőrfőnök.

A célpont Aftab Serpao, az iszlámisták egyik legnagyobb bírálója és novemberig Pakisztán legmagasabb rangú terror ellenes illetékese volt. A volt miniszter nem sérült meg a támadásban, de több rendőr is meghalt.

Erőszakos lesz a választási kampány

A támadás azt jelzi, hogy eluralkodhat az erőszak a január 8-ra kiírt választásokat megelőző kampányban. Musarraf elnök pártja a tálib és iszlámista erők ellen kampányol, miközben az elnököt diktatórikus módszerek alkalmazásával vádolják.

Musarraf novemberben szükségállapotot vezetett be, felfüggesztette az alkotmányt és korlátozta a független média működését, és csak múlt szombaton enyhített az intézkedéseken.

Ebben az évben 750-en haltak meg a pakisztáni militánsok támadásaiban. Egy hét alatt a mostani volt a negyedik öngyilkos merénylet.

A miniszter egyszer már megúszta

Serpao egy áprilisi robbantásban egyszer már könnyebben megsebesült. A politikusról köztudomású, hogy jelöltként indul az előrehozott választásokon.

A mecsetrobbantás egyik szemtanúja elmondta, hogy hat halott gyereket látott, ő maga pedig elveszítette két testvérét. Az erőszak különösen azóta lángolt fel Pakisztánban, hogy a hadsereg júliusban megrohamozta az iszlámábádi Vörös Mecsetet, ahová radikálisok vették be magukat.

Azóta a hadsereg több faluból és kisvárosból üldözte el a fundamentalistákat, akik szigorú iszlám törvényeket akartak bevezetni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×