eur:
392.12
usd:
366.41
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Fico maradásra kéri koalíciós partnerét

Robert Fico szlovák miniszterelnök arra kérte pénteken a Néppárt-Demokratikus Szlovákiáért Mozgalmat (LS-HZDS), hogy ne lépjen ki a kormánykoalícióból a párthoz tartozó agrárminiszter javasolt leváltása miatt.

A Vladimír Meciar volt kormányfő vezette LS-HZDS vezetősége pénteken este, rendkívüli kongresszusa pedig szombaton dönt arról, hogy a kormányban maradjon-e a párt. Milan Urbani, a párt alelnöke úgy nyilatkozott, hogy az LS-HZDS a koalíció fenntartása mellett van, Meciar viszont azzal vádolta meg a kormányfő pártját, a Smer-SD-t (Irány-Szociáldemokrácia), hogy nem tartja be a koalíciós megállapodást, és közölte: nem hiszi, hogy négy évig kitart a koalíció.

Az LS-HZDS kiválása esetén kisebbségbe kerülne a Fico-kormány, hiszen a miniszterelnök Smer-SD (Irány-Szociáldemokrácia) pártja és a Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt (SNS) együttesen is csak 69 képviselővel rendelkezik a 150 fős szlovák parlamentben.

A törvényhozó testület néhány nap múlva kezdi meg a jövő évi költségvetés vitáját, és a kormánykoalíciónak kevés esélye lenne a tervezet elfogadtatására az LS-HZDS támogatása nélkül. Zdenka Kamplová, az LS-HZDS főtitkára mindenesetre azt mondta, hogy pártja a nézeteltérések ellenére támogatni fogja a költségvetést.

Az váltotta ki a válságot, hogy Robert Fico kormányfő a korrupcióval gyanúsított Miroslav Jurena agrárminiszter menesztését kérte az államfőtől. Az a vád Jurena ellen, hogy az általa felügyelt szlovák állami földalap (SPF) jóval a piaci áron alul adott el rendkívül értékes telkeket egy LS-HZDS-közeli cégnek a Magas-Tátrában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×