Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Uszticsot nem engednék be Amerikába?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Tom Lantos, az amerikai képviselőház külügyi bizottságának elnöke egyórás, elsősorban az amerikai külpolitikát érintő megbeszélést folytatott Orbán Viktor Fidesz-elnökkel Washingtonban. A találkozón szó volt a Magyar Gárdáról is.

A magyar származású képviselő kongresszusi hivatalában fogadta Orbán Viktort. A találkozón jelen volt Horváth János fideszes parlamenti képviselő is, aki abból az alkalomból érkezett az Egyesült Államokba, hogy Truman-Reagan Szabadság Emlékéremmel tüntetette ki a Kommunizmus Áldozatai Emlékalapítvány.

A megbeszélés után Tom Lantos elmondta, hogy a találkozón kifejezte felháborodását a Magyar Gárda működésével kapcsolatban. Ismételten jelezte: a kongresszus megakadályozza, hogy a gárda tagjai az Egyesült Államok területére léphessenek.

"Egy demokratikus, civilizált országnak hadserege van, nincs szüksége egy félkatonai szélsőjobboldali milíciára" - mondta vendégének, aki Lantos szerint "nem fejezte ki egyet nem értését álláspontjával".

Tom Lantos azt mondta Orbánnak, hogy szülőhazájában, amelyet nagyon csodál, "sajnos mindig létezik egy vékony szélsőjobboldali, ultranacionalista fasiszta réteg".

Reményét fejezte ki: "ahogy az ország érettebbé válik demokratikus irányultságát illetően, ennek a csoportnak a jelentősége csökkenni fog", amivel elmondása szerint Orbán Viktor is egyetértett.

A volt magyar miniszterelnök érdeklődött arról, hogy milyen Magyarország amerikai megítélése.

Tom Lantos - mint mondta - attól tart, ki kellett ábrándítania, ugyanis közölte, hogy Washingtonban "nem gondolnak sokat Magyarországra".

Közölte: kollégái keveset foglalkoznak Magyarországgal, mert elsősorban Kína, India és Irán, továbbá Irak és Oroszország jelenti a problémát, valamint az Európai Unióhoz fűződő viszony

A kaliforniai képviselő és a Fidesz elnöke megvitatta Oroszország azon törekvését, hogy olaj- és gázkincsére támaszkodva fölényre tegyen szert Európa több részén, így Közép-Európában is.

Orbán Viktor a héten úgy nyilatkozott az MTI-nek, hogy "Tom Lantossal nagyon régi, jó kapcsolatunk van, számos kérdésben egyetértünk, számos kérdésben pedig nem".