eur:
390.79
usd:
366.28
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Méltóságteljes kivonulás vagy Irán győzelme?

Miközben Bush amerikai elnök titokban előkészített iraki villámlátogatásán bizakodóan beszélt Irak jövőjéről, addig brit szövetségesei kivonták katonáikat a dél-iraki Bászra városából. A hivatalos indoklás szerint az iraki biztonsági erők már képesek ellátni feladataikat. Egyes elemzők azonban a britekkel szembenálló sííta miliciákat támogató Irán győzelméről beszélnek.

Bár méltóságteljesen, egységük zászlajával, a brit és a walesi lobogóval díszített páncélozott harci járműveken vonultak ki az utolsó brit katonák bászrai bázisukról, Szaddam Husszein egykori palotájából, nem sokan vannak, akik győzelmi menetnek neveznék távozásukat.

A hivatalos indoklás szerint a britek által kiképzett, több, mint 13 ezer fős iraki biztonsági erők immár önállóan is képesek ellátni feladatukat. Ráadásul az 500 katona csak a városból vonult a bászrai repülőtéren található bázisra és szükség esetén ismét bevethető lesz.

A helyi lakosság azonban már korántsem beszél róluk olyan lelkesedéssel, mint amikor 2003 áprilisában megszabdították a dél-iraki síítákat Szaddam Husszein uralmától.

A katonákat akkor tapssal és teával fogadták. Parancsnokaiak büszkén emlegették, hogy az amerikaiakkal szemben ők nem rohamsisakban járőröznek és hogy a harc mellett nagy hangsúlyt helyeznek arra, hogy megnyerjék a bászraiak "szívét és lelkét".

2007-ben viszont már gyakorlatilag naponta érték őket aknavetős támadások a bászrai palotában, és felszabadítókbólm megszállókká váltak. Ezzel párhuzamosan emelkedett az áldozatok száma is: 2007-ben több, mint 40 brit katona vesztette életét Bászrában.A helyiek egy része ugyanakkor attól tart, hogy a most keletkező vákumban a helyi sííta miliciák próbálják majd uralmuk alá hajtani a várost.

A brit sajtó szerint sem lehet sikeres misszóról beszélni, mert a Husszein-rendszer megdöntése után Bászra tartományban megerősödött a Moktada al-Szadr radikális sííta vallási vezetőhöz közeli Mahdi hadsereg.

Al-Szadr és a rivális sííta miliciák harcba kezdhetnek majd a jövedelmező olajcsempészet ellenőrzéséért - írja a londoni Times.

A Guardian pedig azt jegyzi meg, hogy a politikai képviselettel is rendelkező milíciák gyakorlatilag maffia módszerekkel tartják ellenőrzésük alatt a várost és ideológiájuk követésére kényszerítik a lakosokat.

A korábban fedetlen fővel járó orvosnőket fejkendő viselésére kényszerítik, és meghatározzák, hogy női egyetemisták milyen órákra járhatnak és milyenekre nem.

Ráadásul, a milíciákat támogató, és a régióban nagyobb befolyásra vágyó Irán a britek átcsoportosítását saját győzelmének tekinti, ami Washington mellett aggodalommal tölti el a szomszédos arab államokat is.

Az utóbbi időben a legfőbb szövetséges sem beszél már mindig hálásan a dél-iraki brit szerepvállalásról. A britek éppen akkor adják fel pozícióikat Dél-Irakban, amikor George Bush azt mondta iraki villámlátogatásán, hogy a közel 30 ezer további katona kivezénylése kezdi meghozni a várt eredményeket.

Gordon Brown brit miniszterelnök azonban azt hangsúlyozta, hogy egy régóta tervezett akcióról volt szó, amelynek célja, hogy átadják az ellenőrzést az iraki hatóságoknak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul
A szakértő válaszol

Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul

A brit belügyminisztérium hétfőn többek szerint a vártnál hetekkel korábban elkezdte azoknak a menedékkérőknek az őrizetbe vételét, akiket Ruandába szándékozik kitelepíteni. Az InfoRádió Gálik Zoltántól, a Corvinus Egyetem docensétől tudakolt részleteket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×