eur:
389.53
usd:
361.79
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Nemzetközi konferenciát kezdeményezett a klímaváltozásról George Bush

George Bush amerikai elnök felhívást intézett pénteken a világ vezető gazdasági hatalmaihoz, hogy tartsanak nemzetközi értekezletet az éghajlat változásáról. A konferencia helyszíne Washington, időpontja szeptember 27-28. lenne.

A 12 ország, valamint azt Európai Unió és az ENSZ részvételével tartandó találkozó célja a Fehér ház közleménye szerint az, hogy a légkör szennyezéséért leginkább felelős hatalmak legkésőbb 2008-ra megállapodjanak az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának hosszú távú korlátozásáról.

George Bush már május végén, a hét legfejlettebb ipari hatalmat és Oroszországot tömörítő Nyolcak németországi csúcstalálkozója előtt felvetette az értekezlet ötletét, a kezdeményezés részleteivel azonban csak most állt elő.
Bush egyúttal biztosítja a címzetteket arról, hogy "az Egyesült Államok kész együttműködni más jelentős gazdaságokkal" abban, hogy sikerüljön megállapodni az üvegházhatást okozó gázok korlátozásának globális kereteiről.

Egy vezető amerikai tisztségviselő ugyanakkor kijelentette: Washington továbbra is ellenzi, hogy kötelező érvényű gazdasági korlátokat szabjanak a szennyező anyagok kibocsátására vonatkozóan.

Az amerikai elnök által kezdeményezett szeptemberi értekezlet meghívottjai között most ott van Kína és India is, csakúgy, mint Japán, Kanada, Brazília, Dél-Korea, Mexikó, Oroszország, Ausztrália, Indonézia és Dél-Afrika.

Az 1997-ben elfogadott kiotói egyezményben 35 ipari nemzet vállalt kötelezettséget arra, hogy a 2008 és 2012 közötti időszakban öt százalékkal az 1990-es szint alá csökkenti az üvegházhatást okozó gázok, köztük elsősorban a széndioxid kibocsátását. A megállapodáshoz azonban nem csatlakozott az Egyesült Államok, de több jelentős fejlődő ország sem.

A 2012 utáni további lépések kidolgozására általános vélemények szerint már nagyon szűkös idő áll rendelkezésre, tekintetbe véve azt, hogy annak idején két évet vett igénybe a kiotói egyezmény kidolgozása, és további nyolc évbe telt, mire a ratifikálások nyomán 2005-ben életbe léphetett az egyezmény.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×