eur:
394.4
usd:
355.43
bux:
0
2024. szeptember 16. hétfő Edit

Véget ér a leghosszabb katonai bevetés

A brit hadsereg leghosszabb ideig tartó bevetése ér véget kedden éjfélkor. Harmincnyolc év után, kevesebb, mint ötezer főnyi helyőrség kivételével, kivonják a brit csapatokat Észak-Írországból.

Az esemény történhetne nagy csinnadrattával is, de ehelyett csendben megy végbe, a brit hadsereg az alkalom kapcsán inkább az északír bevetés tanulságait vonja le. A 38 esztendő során több mint 300 ezer katona szolgált az ír sziget északi részén, a legkritikusabb időkben, 1972-ben egyszerre 28 ezer, és ezek közül 763 vesztette életét.

Különös bevetés volt ez. Nem csak azért, mert rekord-ideig tartott, hanem azért is, mert a brit hadtörténetben ritkán fordul elő, hogy a katonák az ország területén küzdjenek. Mégpedig nem egy hadsereg, hanem gerillaszerűen akciózó fegyveres erők ellen.

Vegyülnek járőrözés helyett

Mi lesz az Észak-Írországban maradó helyőrségi ezredek feladata? Többé nem járőröznek, csak a biztonság kedvéért lesznek ott. Elvegyülnek a lakossággal. A helyzet végre-valahára megérett erre. A hadsereg rengeteg tapasztalatot szerzett az észak-írországi évtizedek során, és ezeket felhasználta a Balkánon, Afganisztánban és Irakban. Lesz olyan egység, amely néhány heti pihenőt követően Belfast helyett Bagdadban találja magát.

A távozó katonák ír anekdotáinak se szeri, se száma. A Times közöl néhányat, így a 46 éves Ockleton őrnagy történetét, aki az Észak-Írországban szolgáló tűzszerészek főparancsnoka volt. Mint elmondta, egy ízben egy lányt abban kellett megakadályoznia, hogy az alsóneműjébe rejtett robbanóanyagot az IRA megbízásából becsempéssze a repülőtérre, ahol a társai működésbe hozták volna a szerkezetet. A gyanús lányt, aki állapotosnak álcázta magát, a reptéri autóbuszon fogták el.

Megterhelő a többi feladat

A brit hadvezetés számára megkönnyebbülést jelent az északír kivonulás, mert a hadseregnek több más komoly feladata van. Az összlétszám jelenleg valamivel kevesebb, mint százezer fő. Ebből körülbelül 7 ezer szolgál Afganisztánban és 5500 Irakban - ahol a létszám csökkentése várható. A legtöbb külföldön állomásozó brit katona a németországi támaszpontokon van, mintegy 20 ezer.

A belfasti sajtó üdvözli a csapatok túlnyomó részének távozását, a bevetés felfüggesztését. A hegytetőkön lévő őrtornyok eltűnnek, a nagy bessbrooki támaszpontot bezárják, a helyi ír ezredet feloszlatják. Észak-Írországban csak helyőrség marad, éppen olyan, mint amilyen például Skóciában vagy Yorkshire-ben. S ennek az ötezres létszáma is csökkenhet az állapotok teljes rendeződésével.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×