eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 15. vasárnap Enikő, Melitta

Magát ünnepli a világ legnagyobb hadserege

Kedden nyílt meg a megalapításának nyolcvanadik évfordulóját ünneplő kínai Népi Felszabadítási Hadsereg kiállítása, amelynek látogatói tankot vezethetnek, és szemrevételezhetik egy hidrogénbomba modelljét is.

A kínai a világ legnagyobb hadserege, amely születésnapját igyekszik minél mozgalmasabban megünnepelni. Az első nap látogatók tömegét vonzotta, a gyerekek egymásnak adták a légvédelmi fegyverek markolatát, és rengetegen álltak sorba, hogy elsüthessék egy hadihajó ágyúját.

A Népi Felszabadító Hadseregben 2,3 millió katona szolgál, a létszámot 800 ezer tartalékos és 1,5 millió katonai rendőr egészíti ki. Megalapításakor alig volt több, mint gerillák csoportja, ma azonban már a világ egyik legfigyelemreméltóbb hadigépezete.

A figyelmes megfigyelők számára a kiállítás legnagyobb meglepetése Lin Piao egykori védelmi miniszter szerepeltetése. Õ egyike a Népi Felszabadító Hadsereget megalapító tíz marsallnak, harcolt a japánok és a Csang Kaj-sek vezette kínai nacionalisták ellen, és a koreai háborúban harcoló kínai csapatok parancsnoka volt.

Később azonban szembe fordult Mao Ce-tunggal, merényletet készített elő Kína első számú vezetője ellen, ezután azonban menekülnie kellett, és egy tisztázatlan repülőbalesetben vesztette életét.

"Objektívan gondolkozunk, és úgy döntöttünk, hogy Lin Piaot a kilenc másik marsallal együtt szerepeltetjük. Úgy kell bemutatni az eseményeket, ahogy azok megtörténtek" - jelentette ki Jiang Ting-ju kutató.

Költenek rá

Egy látványos dioráma egy partraszálló hadműveletet ábrázol, amibe nem nehéz beleképzelni Tajvan megtámadását. A szigetországot Kína saját szakadár tartományának tekinti, és a hivatalos álláspont egyértelmű: Kína megtámadja Tajvant, ha az kinyilvánítaná függetlenségét.

A kiállítás szerint a kínai hadsereg jelentősen hozzájárul a világbékéhez - ezzel Washingtonban sokan vitatkoznának, egy Pentagon-jelentés szerint a kínai fegyverkezés feszültséget kelthet Ázsiában.

A márciusi pártkongresszus a katonai kiadások 17,8 százalékos emeléséről döntött, amelyek ezzel a hivatalos statisztika szerint mintegy 8.000 milliárd forintnak megfelelő szintre emelkednek.

Az Egyesült Államok szerint azonban a kínai hadikiadások 23.000 milliárd forintra tehetők. Összehasonlításképpen: Washington 89.000 milliárd forintot költ hadseregére, amely összegben nincsenek benne az afganisztáni és iraki hadműveletek folyó költségei.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
Ennyit az elsöprő iráni válaszcsapásról? – Három lehetséges ok, amiért Teherán még nem támadta meg Izraelt

Ennyit az elsöprő iráni válaszcsapásról? – Három lehetséges ok, amiért Teherán még nem támadta meg Izraelt

Július 31-én villámcsapásként érkezett a hír, mely szerint egy robbanásban életét vesztette Iszmail Hanijeh, a Hamász politikai ágának vezetője és a terrorszervezet legbefolyásosabb tagja. A feszültséget tovább fokozta, hogy a detonációra egy teheráni szállodában került sor. Irán azonnal felvonta a bosszút szimbolizáló vörös zászlót, a különféle nyugati hírszerző ügynökségek pedig egész augusztusban arról közöltek híreket, hogy „a következő héten” már biztosan támadás fog indulni Izrael ellen. Az iráni válaszcsapás egyelőre elmaradt, de miért? Itt van három lehetséges magyarázat Teherán tétlenségére.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×