eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 15. vasárnap Enikő, Melitta

Igaz kémtörténet: ki akarták végezni a milliárdos üzletembert

A brit titkosszolgálat Londonban letartóztatott egy férfit, aki Borisz Berezovszkij milliárdos orosz üzletember meggyilkolására készült. Az esetet alig egy nappal azt követően hozták nyilvánosságra, hogy Nagy-Britannia kiutasított négy orosz diplomatát. Borisz Berezovszkij a brit titkosszolgálat tanácsára elhagyta Nagy-Britanniát.

London egyik legelegánsabb negyedében, a Park Lane-en található az a Hilton Hotel, melyben a brit titkosszolgálat letartóztatott egy orosz férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy meg akarta gyilkolni a 2000 óta Nagy-Britanniában élő, Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik legnagyobb kritikusának számító Borisz Berezovszkijt.

Brit lapinformációk szerint a férfi - aki egy gyerekkel érkezett, így próbálván meg elterelni magáról a gyanút - fejbe akarta lőni az orosz milliárdost, de még időben elfogták. Mint kiderült, a férfi egy megbeszélésre invitálta Borisz Berezovszkijt a szállodába, ahol végezni akart vele.

A Scotland Yard és a brit titkosszolgálatok már korábban felfigyeltek a férfira és éjjel-nappal megfigyelték, csakúgy, mint biztonsági okokból az orosz milliárdost. Lefoglaltak egy szobát a találkozó helyszínének közelében, majd még azelőtt közbeléptek, hogy tüzet nyithatott volna.

"Nem engedhetjük meg, hopgy orosz kivégzőosztagok cirkáljanak"

Biztonsági források szerint nincs közvetlen kapcsolat a kiutasított orosz diplomaták ügye és a tervezett gyilkosság között, ugyanakkor egy magas rangú kormányzati biztonsági tisztviselő megjegyezte: "Nem engedhetjük meg, hogy orosz kivégzőosztagok cirkáljanak London utcáin, megpróbálva kiiktatni a rendszer ellenségeit".

"Alekszandr Litvinyenko esetében több száz londoni életét veszélyeztették, amikor radioaktív anyagot használtak a gyilkossághoz. Borisz Berezovszkij Vlagyimir Putyinnak és rendszerének állhatatos kritikusa. Az a tapasztalatunk, hogy az oroszok minden bűntudat nélkül lépnek fel külföldi kritikusaikkal szemben. Elég Alekszandr Litvinyenko hidegvérű meggyilkolására gondolnunk, hogy lássuk, meddig képesek elmenni" - fogalmazott a kormányzati tisztviselő.

Közben kedd este maga az érintett, Borisz Berezovszkij a brit közszolgálati televízióban arról beszélt, hogy már többször próbálták meggyilkolni. "A Scotland Yard nagy figyelmet fordít a védelmemre, aminek nagyon örülök. Ugyanakkor száz százalékig biztos vagyok abban, hogy Alekszandr Litvinyenko meggyilkolása mögött nem Andrej Lugovoj áll, hanem maga Vlagyimir Putyin. Oroszország ezért védi Lugovojt".Nagy-Britannia közben az orosz ellenlépésre vár azt követően, hogy London kiutasított négy orosz diplomatát a Litvinyenko-ügy miatt. A Kreml arra figyelmeztette a brit kormányt, hogy komoly következményekkel kell számolnia.

Közben azonban a két ország szoros gazdasági kapcsolatokat tart fenn és az üzletemberek nem örülnek a hidegháborút idéző feszültségnek.

David Miliband új brit külügyminiszter első nehéz döntése az volt, hogy a napokban kiutasított négy orosz diplomatát. Gordon Brown miniszterelnök mindezt azzal indokolta: gyilkosság történt, ártatlan civilek is veszélybe kerültek, Oroszország mégsem működik együtt. További részleteket itt olvashat!

Moszkva egy héttel ezelőtt közölte, hogy nem adja ki Nagy-Britanniának a Litvinyenko-gyilkosság orosz gyanúsítottját. Az elutasító válaszról a brit ügyészség számolt be.

Az orosz állambiztonsági szolgálat Londonba dezertált egykori tisztjét, Alekszandr Litvinyenkót novemberben mérgezték meg nagy adag polónium-210-es radioaktív izotóppal.

A londoni ügyészség májusban emelt vádat a gyilkosság miatt Alekszandr Litvinyenko egyik volt ügynöktársa, Andrej Lugovoj ellen, akinek hivatalosan kérte kiadatását Moszkvától.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
Ennyit az elsöprő iráni válaszcsapásról? – Három lehetséges ok, amiért Teherán még nem támadta meg Izraelt

Ennyit az elsöprő iráni válaszcsapásról? – Három lehetséges ok, amiért Teherán még nem támadta meg Izraelt

Július 31-én villámcsapásként érkezett a hír, mely szerint egy robbanásban életét vesztette Iszmail Hanijeh, a Hamász politikai ágának vezetője és a terrorszervezet legbefolyásosabb tagja. A feszültséget tovább fokozta, hogy a detonációra egy teheráni szállodában került sor. Irán azonnal felvonta a bosszút szimbolizáló vörös zászlót, a különféle nyugati hírszerző ügynökségek pedig egész augusztusban arról közöltek híreket, hogy „a következő héten” már biztosan támadás fog indulni Izrael ellen. Az iráni válaszcsapás egyelőre elmaradt, de miért? Itt van három lehetséges magyarázat Teherán tétlenségére.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×