eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Az évezred építkezését fontolgatja a Kreml

A Kreml elhatározta, hogy feleleveníti azt a XIX. századi álmát, hogy Oroszországot és az Egyesült Államokat egy olyan vasúti pálya kösse össze, amely a Bering-szoros alatt egy alagútban fut.

A kormány tagjai jövő héten, egy konferencián vitatják meg azt a javaslatot, amelyet az orosz tudományos akadémia munkatársai készítettek.

Bár a projekt igen nagy költségekkel járna - az előzetes becslések szerint majdnem tízezer milliárd forintnak megfelelő összeget emésztene fel -, a terv készítői bíznak abban, hogy mindkét kormány támogatását megkapják.

Úgy vélik, a projekt azon kevés ötlet közé tartozik, amely alapvetően megváltoztathatja Oroszország keleti részének fejlődését.

A gazdasági minisztérium illetékese szerint a megvalósítás esélyei soha nem voltak még olyan jók, mint most.

Viktor Razbegin elmondta azt is, hogy 1998-ban már nagyon közel jártak a megegyezéshez az Egyesült Államokkal és Kanadával, a terv azonban akkor a rubel bedőlése miatt meghiúsult.

A majdnem 100 kilométer hosszú alagút érintené a Diomede-szigeteket is. Annál a pontnál, ahová az alagút oroszországi végét tervezik, egyelőre nincs kiépített úthálózat, a legközelebbi főút jelenleg 1.600 kilométerrel odébb halad.

Vasúti kapcsolat pedig jelenleg Alaszkát sem köti össze Kanadával vagy az Egyesült Államokkal. Ez azt jelenti, hogy az alagúttal együtt csaknem 6 ezer kilométernyi vasúti pályát is meg kellene építeni.

Az oroszok azonban nem ijednek meg a feladattól, mint mondták, a transzszibériai vasút hossza 9.200 kilométer, és mindössze hét év alatt készült el. Ebből kiindulva úgy vélik, hogy a jelenlegi tervük megvalósításához 12 évre lenne szükség.

A tervek szerint az alagútban személy- és áruszállítás egyaránt folyna, sőt, az is felvetődött, hogy olaj- és gázvezeték is épüljön vele párhuzamosan.

A hírek szerint a tervet több magánbefektető támogatná, például a Chelsea futballklub tulajdonosa, Roman Abramovich is. A nagyobb falat feltehetően az amerikai magánbefektetők megnyerése lesz.

Elsőként az 1800-as évek végén, a coloradói kormányzó vizionált  hidat a két kontinens közé. Az ötletet 1940-ben is felélesztették, ám akkor sem történt semmilyen előrelépés az ügyben.

Az 1960-as években ismét felvetődött a terv, amely már tartalmazta egy gibraltári híd megépítését is, ami lehetővé tette volna öt kontinens összekapcsolását.

Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

A Covid okozta demográfiai hatások világszerte a felnőttkori halálozás növekedését és a várható élettartam csökkenését váltották ki – állapította meg a neves brit orvosi folyóiratban, a Lancetben pár hete megjelent globális betegségteher-tanulmány (Global Burden of Diseases Study 2021), amely az 1950 és 2021 közötti időszak globális demográfiai változásait, beleértve a Covid-járvány 2020–2021-es időszakának hatásait elemezte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 17:33
×
×
×
×