eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Vegyen magának országot!

Új gazdára vár a világ legkisebb állama, amelynek van saját fizetőeszköze, bélyege és útlevele. Az ország teljen tengeri panorámával rendelkezik, senki sem zavarja a határait, bár talán egy kissé szeles.

A Sealand Hercegség története 1941-ben kezdődött, amikor a brit haditengerészet megépítette a Roughs Tower nevű tengeri erődöt, amely egy acélfelépítmény két betontornyon. Alapterülete 550 négyzetméter, és 11 kilométerre fekszik az angliai Harwich kikötőjétől az Északi-tengeren, így csak helikopterrel vagy hajóval lehet megközelíteni.

A toronyba 1967 szeptemberében családostól beköltözött az angol hadseregben őrnagyi rangig jutó Paddy Roy Bates, aki a területet a saját államává nyilvánította, és felvette a hercegi címet.

Egy évvel később a haditengerészet megpróbálta kilakoltatni, az állam ura azonban figyelmeztető lövésekkel megvédte országát. Később egy bíróság úgy döntött, hogy a torony kívül esik Nagy-Britannia felségvizein, ezért a brit kormány nem gyakorolhat felette hatalmat.

Hét évvel később a herceg létrehozta az állam alkotmányát, később a vörös-fehér-fekete zászlaját, himnuszát, valamint az ezüst és arany sealandi dollárokat. Végül útlevelet is kibocsátott a miniállam. Ma már honlappal is rendelkezik.

1978-ban megtámadták az országot: holland és német üzletemberek érkeztek Sealandbe üzleti tárgyalásra, majd elrabolták a herceg fiát, és átvették az állam irányítását. A herceg azonban egy levegőből indított ellentámadással visszaszerezte országát, az üzletembereket pedig hadifogolyként kezelte. Az ügyből már-már nemzetközi botrány kerekedett, de végül kiszabadultak a foglyok.Mesés távlatok

Ma már sokkal nyugodtabb az élet az országban, Roy herceg 1999-ben átadta a hatalmat a fiának, Michael hercegnek, aki idejének nagyobb részét Angliában tölti. Az 54 éves uralkodó elmondta: negyven éve birtokolják a szigetet, és arra gondoltak, hogy megválnak tőle.

Noha a hírek szerint legalább nyolcszámjegyű összegben gondolkoznak - remélhetőleg fontot is elfogadnak, és nem ragaszkodnak a saját fizetőeszközükhöz, amely egyébként mindenkor egy amerikai dollár értékének felel meg.

Az állam fizikai paraméterei nem a legkedvezőbbek: hosszú, lapos acélszerkezet, a generátorok pedig állandóan dübörögnek. Az egyik látogató "elképzelhetetlenül undorítóként" jellemezte a terepet.

A potenciális befektetők számára ugyanakkor vonzó lehet a terület, hiszen szabadkereskedelmi övezetnek számít, nincsenek adók és a szerencsejátékok működtetését sem tiltja semmi - vagyis Sealand lehet a világ legújabb adóparadicsoma, vagy akár egy tengeri Las Vegas.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×