eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Jelentősen lassulhatnak a török csatlakozási tárgyalások

A török csatlakozási tárgyalások részleges felfüggesztését javasolja az unió bővítési biztosa. Olli Rehn indoklásában úgy fogalmazott: Ankara nem tett eleget annak a feltételnek, hogy megnyissa a török kikötőket az uniós tag Ciprus hajói előtt.

Az Európai Bizottság azt javasolta, hogy a 35 tárgyalási fejezetből nyolcnak a megvitatását függesszék fel, emellett a vitatott kérdés rendezéséig egyetlen tárgyalási fejezetet se zárjanak le.

A bővítési biztos szerint a döntés jelzés Törökországnak, amellyel folytatódnak a tárgyalások, de az eddiginél jóval visszafogottabb tempóban.

Az Európai Unió tagállamainak külügyminiszterei december 11-én hoznak végleges döntést a brüsszeli bizottság javaslatáról.

A török nézőpont egészen más

Törökország 2005 júliusában írta alá azt a jegyzőkönyvet, amely kiterjeszti az EU-val fennálló vámunióját a 2004-ben csatlakozott tíz új országra, köztük a görögök lakta Ciprusi Köztársaságra, amelyet Ankara nem ismer el.

Törökország nem hajlandó alkalmazni a megállapodást Ciprusra, és csak azzal a feltétellel nyitná meg kikötőit és repülőtereit a ciprusi hajók és repülőgépek előtt, ha megszűnne a kizárólag Ankara által elismert Észak-ciprusi Török Köztársaság elleni nemzetközi embargó.

Recep Tayyip Erdogan török kormányfő elfogadhatatlannak nevezte a bizottsági javaslatot.

Emlékezetes, hogy a szigetország újraegyesítésére irányuló 2004-es népszavazáson a görög országrész utasította el az ENSZ által kidolgozott egyezséget.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×