Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Jelentősen lassulhatnak a török csatlakozási tárgyalások

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A török csatlakozási tárgyalások részleges felfüggesztését javasolja az unió bővítési biztosa. Olli Rehn indoklásában úgy fogalmazott: Ankara nem tett eleget annak a feltételnek, hogy megnyissa a török kikötőket az uniós tag Ciprus hajói előtt.

Az Európai Bizottság azt javasolta, hogy a 35 tárgyalási fejezetből nyolcnak a megvitatását függesszék fel, emellett a vitatott kérdés rendezéséig egyetlen tárgyalási fejezetet se zárjanak le.

A bővítési biztos szerint a döntés jelzés Törökországnak, amellyel folytatódnak a tárgyalások, de az eddiginél jóval visszafogottabb tempóban.

Az Európai Unió tagállamainak külügyminiszterei december 11-én hoznak végleges döntést a brüsszeli bizottság javaslatáról.

A török nézőpont egészen más

Törökország 2005 júliusában írta alá azt a jegyzőkönyvet, amely kiterjeszti az EU-val fennálló vámunióját a 2004-ben csatlakozott tíz új országra, köztük a görögök lakta Ciprusi Köztársaságra, amelyet Ankara nem ismer el.

Törökország nem hajlandó alkalmazni a megállapodást Ciprusra, és csak azzal a feltétellel nyitná meg kikötőit és repülőtereit a ciprusi hajók és repülőgépek előtt, ha megszűnne a kizárólag Ankara által elismert Észak-ciprusi Török Köztársaság elleni nemzetközi embargó.

Recep Tayyip Erdogan török kormányfő elfogadhatatlannak nevezte a bizottsági javaslatot.

Emlékezetes, hogy a szigetország újraegyesítésére irányuló 2004-es népszavazáson a görög országrész utasította el az ENSZ által kidolgozott egyezséget.