eur:
391.55
usd:
361.42
bux:
73505.72
2024. július 29. hétfő Flóra, Márta

Észak-Korea szeretné, ha szeretnék

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozottan elítélte rendkívüli ülésén az észak-koreai kísérleti atomrobbantást. Az ázsiai ország ENSZ-nagykövete közölte: a BT-nek inkább gratulálnia kellett volna.

Osima Kendzo, Japán ENSZ-nagykövete közölte: a testület egyben felszólította Phenjant, hogy térjen vissza a fegyverprogramjáról kezdett hathatalmi tárgyalásokhoz.

A diplomata jelezte: a BT mihamarabb megvitatja azt, hogy milyen válaszlépést adjon a kísérleti atomrobbantásra, amelyet veszélyesnek tart a nemzetközi békére és biztonságra nézve.

John Bolton, az Egyesült Államok állandó ENSZ-képviselője az ülésen javasolta, hogy a BT fogadjon el határozatot, amelyben felszólítja a tagállamokat a pénzügyi szankciók kiterjesztésére és az Észak-Koreával folytatott kereskedelem korlátozására, különös tekintettel a tömegpusztító fegyverek gyártására alkalmas eszközök eladására.

Bolton leszögezte: az Egyesült Államok meg kívánja nehezíteni Phenjan számára, hogy atom-, vegyi vagy biológiai fegyvert állítson elő vagy exportáljon, és pénzügyi szankciókkal kívánja sújtani az általa pénzhamisításnak és pénzmosásnak minősített észak-koreai tevékenységeket.

Az Egyesült Államok az Dél-Korea és Japán elleni esetleges támadásokat úgy tekinti, mintha az Egyesült Államokat támadnák meg - tette hozzá.

Vang Kuang-ja kínai ENSZ-nagykövet újságíróknak elmondta, hogy a Biztonsági Tanácsnak határozottan kell kezelni az észak-koreai atomrobbantást, de nyitva kell hagyni a diplomáciai megoldás lehetőségét.

Észak-Korea szeretné, ha szeretnék

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának gratulálnia kellene Észak-Koreának a kísérleti atomrobbantásért az ország ENSZ-nagykövete szerint, ahelyett hogy - mint a diplomata mondta - "haszontalan" határozatokat hoz.

Pak Dzsil Jon nagykövet újságírókkal beszélgetve New Yorkban kijelentette: "jobb volna, ha az ENSZ Biztonsági Tanácsa gratulálna a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság tudósainak és kutatóinak, ahelyett, hogy rossz hírű, haszontalan, zord határozatokat vagy bármi hasonlót hozna".

Véleményét azzal az érvvel támasztotta alá, hogy "a KNDK-ban végrehajtott atomkísérlet nagyban hozzájárul az elrettentő képesség növeléséhez", és hozzá fog járulni "a béke és biztonság garantálásához a félszigeten és a térségben".

Phenjan korábban közölte: a kísérlet "örömmel tölti el" az észak-koreai hadsereget és a népet.

Címlapról ajánljuk

Három magyar kardvívónő a legjobb 16 között

Mind a két magyar kardvívónő legyőzte olasz ellenfelét a legjobb 16 közé jutásért a párizsi olimpián, a fegyvernem női egyéni versenyében, a párizsi olimpián. Szűcs Luca 15-10-re verte Martina Crisciót, Pusztai Liza 15-12-re Michela Battistont, de ott van a nyolcaddöntőben Márton Anna is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×