eur:
392.54
usd:
365.78
bux:
66792.01
2024. április 26. péntek Ervin

Hőhullám Délkelet-Európában

Napok óta tartó hőhullám gyötri az embereket Délkelet-Európa nagy részén, Görögország egyes részein meghaladta a hőmérséklet a negyven fokot. Athénban éjszaka sem süllyedt a hőmérséklet 30 fok alá.

Görögország nyugati részén déltájt 42 fokot mértek. A klímaberendezések fokozott használata miatt rekordmértékű volt az áramfogyasztás.

A hatóságok "önmérsékletet" kértek a légkondicionálók használatában, de biztosították a lakosságot, hogy nem lesznek zavarok az áramellátásban. A helyi hatóságok országszerte légkondicionált helyiségeket biztosítottak az idős emberek számára.

A turisták sem bírják a meleget

A hét végén három helyen kigyulladt az erdő Athén környékén, és erdőtűz keletkezett Zákinthosz szigetén is.

Athén máskor mindig forgalmas központi Szintagma tere hétfőn szinte kihalt volt, néhány elszánt turista lézengett csak, kétségbeesetten keresve az árnyékos helyeket. Egyes turisták a városok szökőkútjaiban kerestek átmeneti enyhülést.

A hétfői nap volt az utóbbi tíz év legforróbb augusztusi napja Görögországban.

Rekordhőmérséklet Macedóniában is

A hét végén és hétfőn rekordértékeket mértek Macedóniában is. 42 fokot mutatott a hőmérő árnyékban az ország déli részén fekvő Demir Kapijában és Kavadarciban. A szokásosnál sokkal többen fordultak orvoshoz szív- és vérkeringési problémákkal.

Romániábankét halálos áldozata is volt a melegnek

Románia túljutott hétfőre a hőhullám csúcspontján, de a hét végén még ott is sok munkát adtak az orvosoknak a hőség miatti rosszullétek. Két ember meghalt.

Bulgáriában nem közlekedhetnek a teherautók

Bulgáriában is több embert kellett kórházba szállítani a nagy meleg miatt. A hatóságok figyelmeztették a lakosságot, hogy aki teheti, ne tartózkodjék a szabadban a tűző napon, és mindenki fogyasszon sok folyadékot.

Bolgár médiajelentések szerint a hőség miatt a hét végén négyen is meghaltak, de az egészségügyi hatóságok cáfolták ezt az állítást. A rendőrség megtiltotta a nagyobb teherautók közlekedését, mert félő, hogy ezek tönkretennék a megolvadt aszfaltburkolatokat.

Az albánok a tengerpartra özönlöttek

Albániában is sokan kerültek kórházba a meleg okozta rosszullét miatt. A Tiranától mintegy 120 kilométerre délre fekvő Kucovában elérte a hőmérő higanyszála a 41 fokot. Városlakók százezrei sereglettek a hét végén a tengerparti strandokra.

Ciprus szigetén a levegő nagy páratartalma is nehezíti a 40 fok körüli hőség elviselését.

A meteorológiai előrejelzések szerint keddtől a hőség enyhülése várható Délkelet-Európa nagy részén.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×