Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Széteshet Spanyolország?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A spanyolországi Katalónia lehet Európa legfüggetlenebb régiója azután, hogy a tartomány lakói népszavazáson igent mondtak az autonómiára. A referendum ellenzői attól tartanak, hogy önállósági hullám indulhat el Spanyolországban, amely akár az állam széteséséhez is vezethet.

Szinte példa nélküli autonómiát kapott Katalónia a hétvégi népszavazás után. A spanyolországi tartomány a jövőben saját hatáskörben dönthet a helyi bírók és ügyészek kinevezéséről, maga szabályozhatja a közúti, tengeri és vasúti közlekedést, sőt: dönthet a külföldiek letelepedéséről és munkavállalásáról.

Az adózás terén is több jogosítványa lesz Katalóniának, illetve a helyben maradó pénz fölhasználásáról is egyedül dönthet. Az autonómiatervezet emellett nemzetként határozza meg a katalánokat. Így bővülni fog a katalán nyelv használata is a tartományban.

A szavazók 75 százaléka támogatta az autonómia tervezetet, igaz, a részvételi arány elég alacsony, alig több mint 50 százalékos volt. Van aki szerint így megkérdőjelezhető a referendum legitimitása.

Európa legfüggetlenebb régiója


Mások viszont azt emelik ki, hogy Európa legfüggetlenebb régiójává válik Katalónia. Emlékeztetnek arra is, hogy a Barcelona központú tartomány Spanyolország egyek legerősebb gazdasági térsége.

Az autonómiát nem csak a helyiek, hanem a madridi szocialista kormány is támogatta. José Luis Zapatero miniszterelnök megköszönte a voksolóknak, hogy az autonómia bővítését támogatták.

Az ellenzék attól tart: széteshet az ország

A referendumot a konzervatívok, illetve a katalán baloldal ellenezte. Utóbbi a teljes függetlenséget támogatta volna, előbbi pedig attól tart, hogy széteshet az ország.

A konzervatívok szerint ugyanis egyre többen kérik majd az önállósodást, amely akár az ibériai állam integritását is veszélyeztetheti - elsősorban itt a baszkokra gondolnak, akik hosszú évtizedek óta harcolnak a függetlenségért. Elemzők szerint ugyanakkor a katalán autonómia példája jó hatással lehet baszkföldre is.