eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Széteshet Spanyolország?

A spanyolországi Katalónia lehet Európa legfüggetlenebb régiója azután, hogy a tartomány lakói népszavazáson igent mondtak az autonómiára. A referendum ellenzői attól tartanak, hogy önállósági hullám indulhat el Spanyolországban, amely akár az állam széteséséhez is vezethet.

Szinte példa nélküli autonómiát kapott Katalónia a hétvégi népszavazás után. A spanyolországi tartomány a jövőben saját hatáskörben dönthet a helyi bírók és ügyészek kinevezéséről, maga szabályozhatja a közúti, tengeri és vasúti közlekedést, sőt: dönthet a külföldiek letelepedéséről és munkavállalásáról.

Az adózás terén is több jogosítványa lesz Katalóniának, illetve a helyben maradó pénz fölhasználásáról is egyedül dönthet. Az autonómiatervezet emellett nemzetként határozza meg a katalánokat. Így bővülni fog a katalán nyelv használata is a tartományban.

A szavazók 75 százaléka támogatta az autonómia tervezetet, igaz, a részvételi arány elég alacsony, alig több mint 50 százalékos volt. Van aki szerint így megkérdőjelezhető a referendum legitimitása.

Európa legfüggetlenebb régiója


Mások viszont azt emelik ki, hogy Európa legfüggetlenebb régiójává válik Katalónia. Emlékeztetnek arra is, hogy a Barcelona központú tartomány Spanyolország egyek legerősebb gazdasági térsége.

Az autonómiát nem csak a helyiek, hanem a madridi szocialista kormány is támogatta. José Luis Zapatero miniszterelnök megköszönte a voksolóknak, hogy az autonómia bővítését támogatták.

Az ellenzék attól tart: széteshet az ország

A referendumot a konzervatívok, illetve a katalán baloldal ellenezte. Utóbbi a teljes függetlenséget támogatta volna, előbbi pedig attól tart, hogy széteshet az ország.

A konzervatívok szerint ugyanis egyre többen kérik majd az önállósodást, amely akár az ibériai állam integritását is veszélyeztetheti - elsősorban itt a baszkokra gondolnak, akik hosszú évtizedek óta harcolnak a függetlenségért. Elemzők szerint ugyanakkor a katalán autonómia példája jó hatással lehet baszkföldre is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×