eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Fele annyit sem ér már a füstünk

Az Európai Bizottság szerint kérdéses, hogy mennyire hatékony az Európai Unióban az úgynevezett melegházi gázkibocsátási kvóták kereskedelme. A kvótákkal való kereskedés lenne az éghajlatváltozás elleni fellépés sarokköve. Magyarországon például az érintett cégek túl nagy kvótát kaptak, mert túlbecsülték gázkibocsátásukat.

Az EU által kidolgozott rendszer szerint 9.400 nagy gyár és erőmű kapott kvótákat. A cél az, hogy a cégeket a tisztább technológiák meghonosítására késztessék.

A bizottság ugyanakkor most kiadott jelentésében azt írja, hogy a tagállamok túl nagy kvótákat állapítottak meg.

Magyarországon például 2005-re 30 millió tonna szén-dioxid kibocsátására kaptak jogosultságot az érintett cégek. Ehhez képest azonban csak nagyjából 26 millió tonnát bocsátottak ki tavaly, tehát a kvóta nem kényszerítette a vállalatokat környezetvédő intézkedések, illetve technológiák alkalmazására.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szerint Magyarországnak - a rendszerváltozást követően az ipari termelés drasztikus visszaesése nyomán - nincs csökkentési kényszere a kvótakereskedelmi rendszerben, és gond nélkül tudja 6 százalékkal csökkenteni a szén-dioxid és öt más gázfajta légkörbe engedését a Kiotói Jegyzőkönyvben meghatározott 2012-es dátumig.

A kvótákat itt és hat másik EU-tagállamban is azért becsülték túl, mert a hatóságok korábban nem rendelkeztek kibocsátási adatokkal.

A kvótákról szóló adatok nyilvánosságra kerülése után drasztikusan visszaestek az úgynevezett kvótakreditek árai. Ezek az elmúlt két hétben már amúgy is 60 százalékot veszítettek az értékükből, mivel az adatok egy részét korábban nyilvánosságra hozták.

A gázkibocsátási kvótákkal kereskedő egyik bank illetékese "viccnek" nevezte azt, hogy milyen módon adták tovább a kvótákról szóló információt.

A kvótarendszer lényege éppen az lenne, hogy megdrágítsák a cégeknek a környezetszennyező tevékenységet, miközben a hatékony cégeket azzal jutalmaznák, hogy felszabaduló kvótáikat eladhatnák a szennyező vállalatoknak.

Ha azonban a cégek nagy részét gyakorlatilag nem kényszerítik a gázkibocsátás visszafogására, akkor veszélybe kerül a klímaváltozási elleni harcban vállalt EU-s célok megvalósítása.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×