eur:
393.84
usd:
367.91
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Betiltanák a titkos pártkölcsönöket

Nyilvánossá tenné a pártoknak juttatott kölcsönöket a pénzügyminiszter Nagy-Britanniában. Gordon Brown azután döntött így, hogy a múlt héten kiderült: a kormányzó Munkáspárt mintegy 14 millió font (5 milliárd 292 millió forint) titkos kölcsönt kapott magánszemélyektől a tavalyi választások előtt.

A múlt pénteken nyilvánosságra került 14 millió fontos (5 milliárd 292 millió forint) összeg körülbelül a háromszorosa az előzetesen véltnek és jelentős szerepet játszott a választásokon később győztes Munkáspárt 18 millió fontba (6 milliárd 800 millió forintba) kerülő kampányában.

Az emiatt kirobbant brit belpolitikai botrányt csak erősítette, hogy egyes források szerint a kölcsönadók közül többet nemesi címre jelöltek. Egyikük, az élelmiszeriparból meggazdagodott Sir Gulam Noon azt állítja: azért nem lehetett tagja a Lordok Házának, mert az általa nyújtott 250 ezer fontos (94 és fél millió forintos) támogatást nem hozták nyilvánosságra.

"Egy vezető pártpolitikus azt mondta nekem: semmi értelme nincs a kölcsönt nyilvánosságra hozni, mivel az visszafizetendő. Ugyanez a személy azt mondta nekem, hogy mivel kamatra adtam kölcsönt, az egy kereskedelmi ügylet, ezért más szabályok vonatkoznak rá, mint az adományozásra" - nyilatkozta az üzletember.

A titkos kölcsönök intézményével nem csak a Munkáspárt él. A konzervatívok is érintettek, ők 2004-ben 9 millió fontot (3 milliárd 400 millió forintot) kaptak piaci kamatra, míg 4 millió 300 ezer fontot (1 milliárd 625 millió forintot) kamatmentesen.

Abban az összes párt egyetért, hogy a jövőben nyilvánosságra kellene hozni a kölcsönök részleteit. A döntés akár már a héten megszülethet, hiszen kedden kerül a parlament felsőháza elé a pártfinanszírozásról szóló tervezet.

Az érvényes brit szabályok kimondják: minden 5 ezer font (1 millió 900 millió forint) feletti adományt köteles az adott párt nyilvánosságra hozni, ugyanakkor a kölcsönt adók személye titokban maradhat.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Újabb magánnyugdíjpénztár szűnik meg Magyarországon – De ki járt jobban, aki maradt vagy aki kilépett?

Újabb magánnyugdíjpénztár szűnik meg Magyarországon – De ki járt jobban, aki maradt vagy aki kilépett?

Ismét mozgolódik a magán-nyugdíjpénztári piac, a meglévő négy szolgáltató száma lefeleződik: nyártól már csak a Budapest és a Horizont Magánnyugdíjpénztár marad. A számok azt mutatják, hogy magasabb összegre lett jogosult a megmaradt 51 ezer pénztári tag, mint az a több mint 3 millió, aki 13 éve a kilépés mellett döntött. Csakhogy a maradóknak is választaniuk kell, ha elérik a nyugdíjkorhatárt, és úgy tűnik, hacsak nem haladja meg jelentősen a pénztári járadék összege az állami nyugdíjat, érdemesebb inkább a visszalépés mellett dönteni. Mutatunk egy hüvelykujjszabályt, ami segíthet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×