eur:
394.88
usd:
371.39
bux:
65655.92
2024. április 16. kedd Csongor

Rice: "A magyar nemzet ma az egész világnak mintául szolgál"

Az amerikai külügyminiszter szerint a magyar nemzet ma az egész világnak mintául szolgál a szabadsággal és demokráciával együtt járó biztonságra, prosperitásra és sikerre. Condoleezza Rice ezt az 1956-os magyar forradalom tiszteletére rendezett washingtoni megemlékezésen mondta.

Condoleezza Rice szerint az '56-os forradalom megmutatta a világnak, hogy él a remény a vasfüggöny mögött.

"A szabadság tizenkét napja egész Kelet-Európában bátorítást adott a hazafiaknak saját küzdelmükhöz" - mondta az amerikai külügyminiszter, hozzátéve, hogy a függetlenség reménye sosem hunyt ki a magyar népben, amely a térségben elsőként vitte véghez a demokratikus átalakulást.

Az amerikai külügyminiszter - aki a Stanford Egyetem fiatal professzoraként a '80-as évek elején tanulmányt is írt az '56-os magyarországi eseményekről - kiemelte, hogy Magyarország 1989-ben - a keletnémetek hazatoloncolásának megtagadásával - hozzájárult a berlini fal leomlásához, Németország és Európa újraegyesüléséhez.

A demokrácia magyar támogatása ma a Balkánon át Afganisztánig és Irakig terjed, a Budapesten létrehozott Demokratikus Átalakulás Nemzetközi Központjának pedig az a feladata, hogy átsegítse a nehézségeken a demokratikus átalakulás útját járó országokat - hangsúlyozta Condoleezza Rice.

Az 50. évforduló jegyében az idén számos rendezvénnyel és kulturális eseménnyel tisztelegnek az Egyesült Államokban a magyar forradalom emléke előtt.

Címlapról ajánljuk

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×