eur:
388.63
usd:
361.35
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Az amerikai modell az EU jövője?

A belga miniszterelnöknek meggyőződése, hogy az Európai Unió, de legalábbis néhány tagország tovább megy majd az integráció útján, és létrejön az Európai Egyesült Államok.

Guy Verhofstadt ezt legújabb könyvében fejti ki. A belga miniszterelnök mindig is az EU föderalista jellegű továbbfejlesztését sürgette.

Szerinte nem az a kérdés, hogy létrejön-e majd ez az új egység, hanem hogy mikor és kik rakják le az alapköveit.

Teóriája szerint ugyanis nem kell minden egyes tagállamot bevárni. Bár természetesen az integráció továbbvitele mind a 25 tag előtt nyitva áll, a folyamatot néhány ország, például az eurózóna jelenlegi 12 tagállama is elkezdheti.

Ami a lényeg: a résztvevőknek biztosítaniuk kell gazdasági és szociális politikájuk konvergenciáját, közös igazságügyi politikát kell kialakítaniuk, össze kell hangolniuk kutatás-fejlesztési tevékenységüket és közös külpolitikát kell meghirdetniük. Mindezt egy igazi európai haderő segítené.

Verhofstadt szerint az Európai Uniót veszélyes, a bénulás irányába mutató spirál fenyegeti, ezért mindenképpen lépni kell. Egyben bírálta az EU közös gazdaságpolitikájának hiányosságait, mert hiába van közös pénz, ha nincs közös gazdasági-társadalmi stratégia.

Szerinte ha annak idején az Egyesült Államok is ezt az utat követte volna, soha nem vált volna a világ vezető gazdasági hatalmává.

Az Európai Unióban nem először vetődött fel a "kétsebességű" Európa megteremtésének, egy "élcsoport" létrehozásának a gondolata, de ezeket az elképzeléseket eddig soha nem követték tettek.

Többek között azért nem, mert ez óriási feszültségeket okozna a szervezet tagállamai között, miközben az EU már ma is sok problémával küzd.

José Manuel Durao Barroso, az EU-bizottság elnöke nemrégiben arra figyelmeztetett, hogy nem lenne szerencsés, ha az európai országok között újabb megosztottság jönne létre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×